Main content

Als je net een heftige periode achter de rug hebt, kunnen dagelijkse bezigheden zoals het huishouden of onderhouden van vriendschappen een hele opgaven zijn. Structuur aanbrengen in je dagen is belangrijk voor je herstel. Lees hier een aantal tips.

Stel jezelf doelen

Na een psychotische periode is het belangrijk om weer structuur aan te brengen in je dagen. Wat normaal gesproken onbewust gebeurt, doe je nu tijdelijk bewust: je stelt doelen en maakt plannen op korte en lange termijn. Begin met kleine stapjes. Je bed opmaken kan in het begin al een hele klus zijn.

Ga na welke doelen je jezelf in het leven stelt. Grote en kleine, op korte en lange termijn. Een leefplan kan je helpen. Het bestaat uit vier hulpmiddelen om je wensen, doelen en plannen in kaart te brengen: de wensboom (wat zou ik willen?), de leefplankaart (wat is voor mij belangrijk?), het weekschema (hoe deel ik mijn tijd in?) en de doe-kaart (welke stappen wil ik zetten?).

Neem een hobby

Heb je geen hobby? Hobby’s kunnen helpen om je energie kwijt te raken, om nieuwe energie op te doen of juist om te ontspannen. Een hobby kan een creatieve uitlaatklep zijn, en leiden tot nieuwe contacten.

Neem de volgende stappen:

1. Schrijf op wat je leuk vindt en wat je goed kunt en kijk of er een passende hobby bij is.
2. Zoek op internet naar hobbywebsites. Daar kun je inspiratie opdoen en hulp vragen aan anderen.
3. Probeer dingen uit. Als je op onderzoek uitgaat, vind je vaak iets dat bij je past.

Op de website get-real.be vind je heel wat tips over hoe je een hobby kan vinden. Neem eens een kijkje bij de verschillende academies in Vlaanderen. Je hebt er een aanbod voor muziek, beeld, woord en dans.

Hou je meer van sporten, maar doe je het liever niet alleen, kijk dan eens op www.sportpartner.be. 

Samen lezen

Hou je van lezen, een heerlijke kom soep en goede gesprekken met mensen, dan kan je terecht bij ‘Samen lezen’. Dit is een initiatief van vzw De Dagen. Zij organiseren op verschillende plekken in Vlaanderen bijeenkomsten om samen te lezen en daarover te praten. Het mooie aan dit initiatief is dat dit heus niet ‘beperkt’ is tot mensen met een psychische kwetsbaarheid. Je vindt er mensen in allerlei soorten en maten, verbonden door boeken. En dat alles volledig gratis. Een mooi voorbeeld van kwartiermaken.

Wil je weten waar je in jouw buurt terecht kan, neem dan een kijkje op dedagen.be.

Kom onder de mensen

Je eenzaam voelen na een psychotische, manische of depressieve periode is niet bijzonder: het is normaal. Je bent een tijd uit de running geweest, en je systeem heeft een flinke klap gehad. Het kost tijd om daar bovenop te komen. Bovendien denk je misschien dat iedereen het aan je kan zien. Zorg dat je je niet teveel terugtrekt, hoe moeilijk dat soms ook is.

Buddywerking Vlaanderen is een erg mooi initiatief. Je wordt gekoppeld aan een buddy die met jou samen dingen wil doen. Samen wandelen, een kopje koffie drinken, naar de film. Buddy’s zijn geen hulpverleners. Buddywerking draait om gelijkwaardige relaties en om sociaal contact in een vriendschappelijke en ongedwongen sfeer. Meer info vind je op www.buddywerking.be

Campagnelied Buddywerking Vlaanderen

Aanloophuizen

Aanloophuizen zijn ‘gewone huizen’ in de stad of in de gemeente waar andere mensen, met een psychische kwetsbaarheid of die in dezelfde situatie als jij hebben gezeten elkaar ontmoeten. Je kan samen uitstapjes doen, samen koken of gewoon een babbeltje slaan. Mooie voorbeelden van aanloophuizen zijn onder ander Poco Loco, Villa Voortman, Bots  in Oost-Vlaanderen, Hersteloase  ’t kwartiertje in Limburg. Ze zijn ook vaak op zaterdag of op weekavonden open, net op het moment dat jij het misschien moeilijk hebt.

Dagactiviteitencentra

Een dagactiviteitencentrum is een centrum waar je doorgaans overdag, verschillende bezigheden verricht, vaak onder leiding van een activiteitenbegeleider. Ze bevinden zich vaak op het terrein van de instelling. De activiteiten zijn meestal bedoeld als ontspanning. De openingsuren beperken zich meestal tot de gewone werkuren.

Relaties en intimiteit

Heb je problemen op het gebied van relaties en/of intimiteit, en wil jij (en eventueel je partner) begeleiding? Op deze pagina vind je een overzicht van de Vlaamse seksuologen. Kaart eventuele moeilijkheden hieromtrent zeker aan bij je behandelaar. Intimiteit is geen bijkomstigheid, maar kan erg belangrijk zijn in je herstelproces.

Op de website www.allesoverseks.be vind je veel informatie, tips en oefeningen om te helpen bij vragen rondom seksualiteit en intimiteit.

Slim omgaan met geld

Het is niet altijd gemakkelijk om goed om te gaan met geld. Hier vind je allerlei tips en verwijzingen naar sites om je verder te helpen. Van budgetbeheren tot een overzicht van sociale restaurants, alsook hulp bij schulden.

 

  • Deel deze pagina: