Main content

Rik van Laeken is familie-ervaringsdeskundige, hij is vader van twee zonen met een psychische kwetsbaarheid. Hij werkt als familievertegenwoordiger bij Similes, de Belgische familievereniging van mensen met een psychische kwetsbaarheid. Bovendien werkt hij als vrijwilliger bij drie mobiele teams waar hij families helpt ondersteunen vanuit zijn ervaringskennis. Ook is hij lid van enkele werkgroepen die de kwaliteit van de zorg bij mensen met een psychosegevoeligheid willen verbeteren. Vervolgens neemt hij deel aan de werkgroep ervaringsdeskundigheid orthopedagogie aan de hogeschool Gent en is hij trainer bij de Nederlandse familievereniging Ypsilon. Tot slot geeft hij ook training aan familie aan de hand van verbindende gesprekstechnieken met psychotische mensen.

1. Wanneer voelde jij je het laatst kwetsbaar?

Ik voel mij het meest kwetsbaar in relaties met mensen. Ik vind het belangrijk om de mens die achter het masker schuilt te kunnen ontmoeten. Authentiek durven zijn, zie ik als een wezenlijk onderdeel van mijn eigen groeiproces. Pas wanneer je uzelf kwetsbaar durft opstellen, kan je echt verbinding maken met iemand. Ik wil geraakt worden en probeer met mensen te communiceren vanuit het niet oordelen. Door vooral goed te luisteren en in contact te zijn leef ik het gedachtegoed waar ik zelf in geloof.

 2. Als je een ding mocht veranderen in de GGZ wat zou dat zijn?

Ik zou graag hebben dat er een beter preventief beleid en betere nazorg wordt geïnstalleerd. Bovendien zouden verschillende zorginstanties beter moeten samenwerken zodat het een én-verhaal wordt in plaats van een of-verhaal.

Er zou meer aandacht besteed moeten worden aan het organiseren van een goed zorgnetwerk zodat niet alles door de familie moet gedragen worden zodra de cliënt terug in de maatschappij komt.

3. Welke hulpverlener is je bijgebleven?

De hulpverlener die mij is bijgebleven is de psycholoog Peter Dierinck. De manier waarop hij werkt spreekt mij ontzettend aan. Het is iemand die heel motiverend werkt. Zijn ruimdenkende en empathische visie maakt hem heel enthousiast. Dit heeft een grote indruk op mij nagelaten toen we samen in het mobiel team werkten.

4. Waar vind jij rust?

Ik ben ayurvedisch masseur en vind rust tijdens het masseren. Het geven van een massage is voor mij een mooie vorm van meditatie. Ik ben zodanig met mijn aandacht bij het lichaam van de ander, dat ik zelf ook heel veel rust ervaar.

5. Hoe gaat het met je eigen zelfbeeld?

Persoonlijk denk ik dat ik een vrij goed zelfbeeld heb. Uiteraard is mijn zelfbeeld nog aan het groeien. Ouder worden geeft ook meer maturiteit en innerlijke rust. Groeien is iets wat je heel je leven doet. Wat ik doe, heeft een positieve invloed op de levenskwaliteit van mezelf en van mensen die ik begeleid. Dit geeft mij heel veel voldoening.

6. Welke tips heb jij voor anderen in de GGZ?

Probeer om zoveel mogelijk mensen te benaderen en te ondersteunen zonder een voorafgaande agenda. Ga eerst in verbinding met de mensen om na te gaan wat ze nodig hebben. Vervolgens kunnen ze op een socratische manier bevraagd worden. Het is belangrijk om samen te zoeken naar hoe de mensen in hun krachten kunnen komen en om hun verlangens vorm te geven en deze vervolgens te vervullen. Het juiste antwoord ligt bij henzelf. De ondersteuning dient enkel om alles te verhelderen. Persoonlijk vind ik het stellen van open vragen een hele mooie gespreksvorm.

 

 

  • Deel deze pagina: