Main content

Datum: 29 juni 2023

Tijd: 18:30 - 20:30

Locatie:
Online
Online

Website

Organisatie: ISPS

Een psychotische crisis kan een ingrijpende en vervreemdende ervaring zijn, zowel voor de persoon zelf als voor de mensen rondom.
 
De Soteria benadering en de Open Dialogue benadering worden beide beschouwd als waardevolle manieren om een goede klinische praktijk te organiseren voor mensen met een psychose en hun omgeving. Tijdens de laatste internationale ISPS-conferentie in Perugia in 2022 kregen deze benaderingen veel aandacht.
 
De beste plaats om met een psychotische crisis om te gaan is thuis, waar alle betrokkenen in Open Dialoog met elkaar kunnen samenwerken. Wanneer echter de persoon met een psychose of de betrokken familieleden of professionals concluderen dat een intensiever “zijn met” noodzakelijk is, kan een Soteria-huis een goede oplossing zijn. Beide benaderingen hebben veel gemeen.

De sprekers

Nadia Mahjoub | “Waarom Soteria en Open Dialoog?” | Nadia Mahjoub is 50 jaar oud en heeft verschillende psychoses meegemaakt. Ze werkt al meer dan 20 jaar als vrijwilliger voor de patiëntenbeweging in België, leidt peer support groepen over psychose en pleit voor een meer humane zorg zonder dwang. Ze is lid van ISPS en de Soteria Groep in België. Ze wil graag met u delen wat Soteria en de Open Dialoog voor haar betekenen.
 
Huguette Beyens | “Samenvoegen en samenhouden: de hoeksteen van een Soteria-huis” | Huguette Beyens is kunstpsychotherapeute en oprichtster van Huis Poustinia en begeleidster van de Soteria-werkgroep Vlaanderen.
 
Elke Haerick (vervangen door Dag Van Wetter) | “De werkgroep Soteria Huizen Vlaanderen” | Elke Haerick is stafmedewerker bij Psyche vzw en begeleider in het ondersteunen van herstelgerichte praktijken en peer expertise onderwijs. Elke is voorzitter van de werkgroep Soteria Huizen Vlaanderen.
 
Dag Van Wetter | “Open Dialogue in de culturele context van Vlaanderen” | Dag Van Wetter is een ‘Open Dialoog begeleider’ en stafmedewerker bij vzw Psyche, co-creërend voor de Open Dialoog praktijk in Vlaanderen, België. Nadat hij sinds 2016 de ontwikkeling van de Open Dialoog in de regio Noord-West-Vlaanderen heeft bevorderd, faciliteert Dag nu ook Open Dialoog bijeenkomsten, ondersteunt hij teams en coördineert hij projecten rond de ontwikkeling van de Open Dialoog praktijk in de rest van Vlaanderen. In samenwerking met organisaties voor geestelijke gezondheidszorg, mensen met doorleefde ervaring, mensen met familie-ervaring, sociale welzijnspartners en opleiding van zorgprofessionals/peer workers, verbinden Dag en zijn collega’s ook actief de Open Dialoog praktijk met het versterken en verspreiden van andere community-based, right-based en recovery-based praktijken. 
 
Stefaan Huyghebaert | “El Camino Bekegem” | Stefaan Huyghebaert is medeoprichter en kernlid van El Camino Bekegem vzw. El Camino Bekegem, waar mensen samenkomen rond gevoeligheid voor psychose. El Camino Bekegem is een ontmoetingsplaats op weg naar een tijdelijk verblijf, samen met hun naasten en hulpverleners.

Tijdens het webinar van 29 juni wordt ook gediscussieerd met het panel en de deelnemers.

Julie Kipp, voorzitter van ISPS en maatschappelijk werker, zal het webinar openen.

Ludi Van Bouwel, lid van het Uitvoerend Comité van ISPS en psychiater – psychotherapeut, zal het evenement voorzitten.


Deelname

Een donatie van $10 tot $50 wordt gevraagd. Uw donatie ondersteunt de inspanningen van ISPS (International Society for Psychological and Social Approaches to Psychosis) om de opleiding, training en kennis van professionals in de geestelijke gezondheidszorg in de behandeling en preventie van psychose te bevorderen. Een ander belangrijk doel van ISPS dat uw donatie ondersteunt, is ons werk voor de best mogelijke samenwerking tussen professionals, mensen met een psychose-ervaring en hun familieleden. Als u geen donatie kunt geven, neem dan contact met ons op om te informeren naar een beperkt aantal gratis plaatsen voor dit webinar.

Kunt u het evenement niet live bijwonen? Geen probleem. Zij sturen u een link om de opname van het webinar te bekijken tot 14 dagen na het evenement.

Registreer u HIER!

  • Deel deze pagina: