Main content

Bij de behandeling van een psychose, manie of depressie wordt soms medicatie voorgeschreven. Antipsychotica dempen psychotische verschijnselen en antidepressiva kunnen depressieve klachten verminderen. Lees meer over medicatie, afbouwen en het gebruik.

Antipsychotica

Wanneer je psychotische ervaringen hebt waar je veel last van ondervindt, kan het zijn dat je antipsychotica krijgt voorgeschreven. Antipsychotica worden gebruikt om psychotische klachten te verminderen, maar worden soms ook gebruikt bij de behandeling van een bipolaire stoornis en depressie. Lees verder over antipsychotica.

Antidepressiva

Wanneer je last hebt van een sombere stemming of depressieve gevoelens en gedachtes, kan het zijn dat je antidepressiva krijgt voorgeschreven. Antidepressiva hebben effect op bepaalde stoffen in de hersenen waardoor depressieve klachten kunnen verminderen. Het duurt meestal twee tot zes weken voor de medicatie aanslaat. Lees verder over antidepressiva.

Benzodiazepinen

Medicijnen die de angst kunnen verminderen worden anxiolytica genoemd. Een belangrijke groep medicijnen met een rustgevende en ontspannende werking zijn de benzodiazepines, met middelen zoals diazepam (valium) en oxazepam (seresta). Langdurig gebruik (meer dan een aantal weken) van benzodiazepines wordt sterk afgeraden, dit kan tot afhankelijkheid/verslaving leiden. Lees verder over benzodiazepinen.

Stemmingsstabilisatoren

Stemmingsstabilisatoren zijn een vorm van medicatie die ondersteuning kunnen bieden bij depressie, manie of snel veranderende stemmingswisselingen. Een bekende stemmingsstabilisator is lithium, die vooral wordt toegepast bij behandeling van de manisch depressieve stoornis, ook wel de bipolaire stoornis genoemd. Lees verder over stemmingsstabilisatoren.

Medicatie afbouwen

Ieder mens reageert anders op medicatie. Voor de één werkt een middel, voor de ander levert het vooral bijwerkingen op. De één ervaart geen problemen met afbouwen, de ander heel veel. Een standaardmanier om medicatie af te bouwen is er dan ook niet. Wel zijn er gemeenschappelijke ervaringen, basale onderzoeksresultaten en relevante informatie die behulpzaam kunnen zijn bij het afbouwproces. Lees verder over medicatie afbouwen.


 

Meer informatie over medicatie kun je vinden op:
www.apotheek.be  Onafhankelijke website met alle bijsluiters van geneesmiddelen
www.e-compedium.be Onafhankelijke website met alle bijlsluiters van geneesmiddelen
www.apotheek.nl  Patiënteninformatie omtrent geneesmiddelengebruik
Medicijngebruik.nl Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik
Benzodebaas.nl  Informatie over benzodiazepinen/ slaap- en kalmeringsmiddelen
Meldpuntmedicijnen.nl Website waar medicijngebruikers goede en slechte ervaringen met medicijnen kunnen melden en inzien
Rijveiligmetmedicijnen.nl Informatie over de invloed van medicijnen op het rijgedrag
Medicijnbalans.nl Neutrale en objectieve informatie over nieuwe geneesmiddelen
Comingoff.com Engelstalige website over psychofarmaca, afbouwen en stoppen

  • Deel deze pagina: