Main content

Veel informatie over schizofrenie is inmiddels achterhaald, maar het wordt nog steeds overal verspreid. Wat is het wel? Waar gaat de discussie eigenlijk over? En waar komt de diagnose schizofrenie vandaan?

Wat is schizofrenie?

Heb je al eens eerder informatie over schizofrenie opgezocht? Grote kans dat je gelezen hebt dat het om een ernstige psychiatrische hersenziekte gaat. Misschien heb je ook wel eens gehoord dat het met een gespleten persoonlijkheid te maken heeft, en dat mensen met schizofrenie gevaarlijk en onbetrouwbaar zijn. Dergelijke informatie is inmiddels flink achterhaald, maar wordt nog steeds overal verspreid. Lees verder.

Schizofreniespectrum vs psychosespectrum

De Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM) is het meest gebruikte classificatiesysteem voor psychiatrische aandoeningen. In de meest recente versie (de DSM-5) staan bijna 300 aandoeningen beschreven, inclusief de diagnostische criteria waaraan ‘voldaan’ moet worden om een diagnose te kunnen stellen. In de DSM wordt schizofrenie grofweg omschreven als een aandoening die wordt gekarakteriseerde door psychotische episoden ‘waarbij de patiënt het vermogen om de realiteit te toetsen verliest’. Lees meer over het schizofreniespectrum.

Bestaat het nu wel of niet?

De diagnose ‘schizofrenie’ is een concept op basis van afspraken tussen psychiaters, geen objectieve en vaststaande ziekte. Dat kan ook helemaal niet, want de diagnose verandert steeds over de tijd en wordt in verschillende classificatiesystemen (DSM en ICD) op verschillende manieren gedefinieerd. Wij spreken niet over schizofrenie, maar over het psychosespectrumsyndroom. Lees verder.

  • Deel deze pagina: