Main content

Te Gek!? is een begrip in Vlaanderen. Al meer dan 10 jaar zet Te Gek!? zich in om geestelijke gezondheid bespreekbaar te maken en streeft ze naar een juiste kijk op mensen met psychische problemen.

Hoe?

te gekTe Gek!? zette hiervoor al jaren grootschalige beeldvormingsprojecten geestelijke gezondheid op in Vlaanderen. Guy Swinnen en Selah Sue zijn peter en meter van Te Gek!? Maar ook tal van andere bekende personen verleenden hun medewerking aan één of meerdere Te Gek !? initiatieven.

 

Op hun website vind je een indrukwekkend overzicht van hun projecten.

Te Gek!? en psychose

Te Gek!? koos al twee keer ‘psychose’ als jaarthema. Daaruit ontstonden prachtige initiatieven, onder andere ook in samenwerking met hun huiskunstenaar en PsychoseNet email-expert Sven Unik Id. Het concept achter de reeks ‘Gek en Geniaal’ is van zijn hand.

De troeven van Te Gek!?

De grote sterkte van Te Gek!? is dat dit ze erin geslaagd is het grote publiek te bereiken door onder andere een nauwe samenwerking met een aantal grote mediapartners zoals De Standaard, Eén en Canvas.

‘Gek en Geniaal’ 

Een prachtig voorbeeld van de samenwerking tussenTe Gek!? en Canvas is de reeks ‘Gek en Geniaal’ gemaakt door productiehuis De Chinezen. In deze vierdelige docureeks maak je kennis met acht psychose-gevoelige mensen. Ze lijden aan schizofrenie, bipolaire stoornis en/of een andere aandoening. Allemaal gaan ze de uitdaging aan om samen met een gerenommeerd artiest een kunstwerk te maken. Ze geven een inkijk in hun persoonlijke leefwereld door hun psychotische ervaringen via kunst te verbeelden. Zo gunnen ze een blik in hun leven, hun hoofd en hun ziel, waardoor zij en hun psychose misschien beter begrepen worden.

De reeks was te zien op Canvas.

  • Deel deze pagina: