Main content

Naast de reguliere behandelmethoden, zijn er diverse alternatieve mogelijkheden die zeer zinvol kunnen zijn om je herstelproces te stimuleren.

Open dialogue

Open dialogue is een Finse benaderingdie bij psychose goede resultaten oplevert. Ze beschouwen psychotische ervaringen als uiting van een crisis in je leven en helpen je om daar woorden voor te vinden; Dit doet men door zowel met de patiënt als met familie open te spreken en luidop te reflecteren over wat moeilijk loopt. Voor veel stemmenhoorders is het vanzelfsprekend om zelf met de stemmen te praten, maar het is een raar idee dat een ander dit gaat beluisteren. Bij open dialogue wordt iedereen die belangrijk is voor de persoon die een psychose heeft bij de behandeling betrokken.  Meestal voelt de stemmenhoorder zich heel serieus genomen, de behandelaar benadert de stemmen immers ook als een (psychologische) realiteit. Alle betrokkenen uit de omgeving kunnen gezamenlijk helpen puzzelstukjes te leggen om de voedingsbodem van de psychose te achterhalen. Verschillende psychiatrische ziekenhuizen en mobiele behandelteams in Vlaanderen laten zich inspireren door deze methode. Lees meer over open dialogue.

Openhartcirkels – Remember

Remember is een initiatief opgericht in 2014 door groep mensen die allen geraakt werden door een diepmenselijke gebeurtenis in hun leven of in dat van mensen die hun na aan het hart liggen. De huidige psychiatrie bleek ontoereikende antwoorden te bieden op diepe levensvragen. Ze besloten een alternatief te ontwikkelen voor families en jongeren die vastlopen in de zorg. Ze organiseren met de hulpvragenden openhartcirkels, waarop iedereen die geraakt is, uitgenodigd wordt om te spreken vanuit het hart. De openhartcirkels zijn gebaseerd op de inzichten die verworven werden in het project positieve heroriëntering binnen de jeugdzorg Vlaanderen. Van daaruit wordt samen met allen die betrokken zijn een weg uitgestippeld. Lees meer over openhartcirkels.

Poustinia

Poustinia is een huis in de Ardennen om even te herbronnen. Initiatiefnemer Huguette organiseert onder andere workshops, vierdaagsen en trainingen om mensen te helpen. In september 2017 organiseerden ze in samenwerking met Phil Borges, documentairemaker van de film Crazywise een groot congres. Een vervolgcongres komt eraan. Poustinia vertrekt vanuit de idee dat een geestelijke crisis deel is van een groeiproces. Lees meer over Poustinia. 

Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP)

NLP is een methodiek voor training, coaching en communicatietraining die ook de laatste jaren als therapievorm gebruikt wordt. Het doel van NLP is de blik van de cliënt verruimen zodat nieuwe oplossingen zich kunnen aandienen. In NLP gaat de therapeut samen met jou ontdekken hoe je dingen doet en hoe je deze kunt veranderen. De manier waarop de dingen benoemd worden, speelt een grote rol. Bij NLP probeert men steeds alles positief te omschrijven. NLP wordt door sommigen beschouwd als een pseudowetenschap omdat de theorie en techniek geen wetenschappelijke ondersteuning zouden hebben.

Yucelmethode

Bij de Yucelmethode bouw je met gekleurde blokken een opstelling die je levenssituatie weergeeft. Je benoemt je problemen (je draaglast) en de ondersteuning die je daarbij krijgt (je draagkracht) in je eigen woorden en zet ze door middel van de blokken heel tastbaar neer op tafel. Zo worden je problemen en de behoefte aan steun duidelijk zichtbaar en makkelijker bespreekbaar. Deze methode werkt ook heel goed bij mensen die niet zo makkelijk praten of die minder talig zijn. Het is een behandelmethode die tot dusver voornamelijk bekendheid heeft in Nederland.  Lees meer over de Yucelmethode.

Andere vormen

Patiëntenvereniging vzw UilenSpiegel besteedde in hun ledenblad De Spiegel heel wat aandacht aan alternatieve behandelmethodes. De redactie ging op zoek naar de oorsprong en behandelwijze en bevroeg de ervaring van cliënten hiermee.  NLP, Schrijftherapie, Lichaamskaart, Rots en water therapie, Open Dialogue, Mindfulness, ECT en Eutonie werden toegelicht.Meer informatie:

Verbindend spreken met psychose

Collectie van meer goede bronnen en websites over Open Dialogue

Re-member – psychische zorg

www.nlp.be

www.mindacademy.nl/wat-is-nlp

yucelmethode.nl

 

 

  • Deel deze pagina: