Main content

Creatieve therapie is de verzamelnaam voor  dramatherapie, beeldende therapie, muziektherapie, danstherapie, en psychomotorische therapie. Tijdens creatieve therapie staan vooral doen en ervaren centraal.

Psychomotorische en creatieve therapie

Soms zitten er dingen in je die een weg naar buiten willen vinden, maar waar je nog niet met woorden bij kunt. Of soms ben je nog zo uit het veld geslagen en herstellende dat je eerst veilig met iets creatiefs wilt beginnen om actief te zijn. En soms kun je via het lichaam en expressie je geest weer rustig krijgen. In al deze gevallen is psychomotore therapie te proberen. Psychomotore therapie kan van alles inhouden: van bewegen tot dans tot yoga tot creatieve therapie waarbij je dingen maakt, schildert of op een andere manier creatief bezig bent. Het kan gaan via samen bewegen, sporten, dansen of zelfs drama. Je doet dingen in een groep of alleen. Aspecten van deze therapie worden vaak gebruikt door coaches, zingevingstherapeuten of activiteittherapeuten. Er is maar weinig onderzoek, maar het kan gewoon fijn zijn om te doen als je herstellende bent of als je op zoek bent naar nieuwe doelen.

Muziektherapie

Een muziektherapeut richt zich vooral op het verminderen van problemen of klachten. Er is weinig aanbod in ambulante settings. Dat is een behoorlijke zoektocht. In een instelling is het vaak onderdeel van een opname.

Hippotherapie

Of hypotherapie tot de ‘creatieve therapieën’  behoort, valt misschien te betwisten. Toch vermelden we het graag. Eigenlijk is hippotherapie therapie met behulp van paarden. Het paard wordt heel doelgericht ingezet om je zo ook vooruit te helpen in je functioneren. De therapie wordt meestal aangeboden met andere behandelingsprogramma’s. Het gaat om iets anders dan recreatief paardrijden. Je hoeft ook geen ervaring te hebben met paarden. Iedereen kan leren relaxeren met paarden. Je vindt het in een ambulante setting. Ook in PC Caritas in Melle wordt deze therapie aangeboden.

  • Deel deze pagina: