Main content

Wat is een psychose? Wat zijn de meest voorkomende symptomen, wat weten we over mogelijke oorzaken, wat zijn de fabels en wat de feiten? Vind hier nuchtere en bruikbare informatie. Op de sociale kaart vind je een overzicht van waar in het land hulp wordt geboden.

Wat is een psychose?

Een béétje psychose is niet erg. Dat komt bij veel mensen wel eens voor, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Wanneer psychotische ervaringen heftiger worden, langer aanhouden en samengaan met depressie, manie, of met veranderingen in motivatie of cognitie, kunnen er problemen ontstaan. Lees meer over psychose.

Symptomen van psychose

Een psychose is een mengbeeld (syndroom) van verschillende soorten symptomen. De mix ziet er bij iedereen anders uit. De één heeft bijvoorbeeld vooral gevoelens van wantrouwen, de ander hoort vooral vijandige stemmen. Weer een ander heeft juist last van stemmingswisselingen en is de ene keer diep somber en traag (depressie) en de volgende keer abnormaal uitgelaten en hyperactief (manisch). Lees verder over symptomen.

De 5 fasen van psychose en herstel

Grofweg zijn er vijf fasen te onderscheiden vanaf het moment van je eerste psychotische ervaringen tot het moment dat je met ze hebt leren omgaan. Het verloop van psychose en het herstel erna, is het beste te beschouwen als een proces waarbij je steeds meer eigen regie krijgt. Lees verder over de 5 fasen.

Oorzaken van een psychose

Wat de oorzaken zijn van een psychose is niet precies bekend. Soms zit het in de familie en wordt psychosegevoeligheid doorgegeven van de ene generatie op de andere. Soms is er een duidelijk verband met traumatische ervaringen, of drugsgebruik. Uit onderzoek blijkt dat zowel genetische gevoeligheden én omgevingsfactoren een rol spelen. Lees verder over oorzaken van psychose.

Diagnose

Iemand die last heeft van psychosesymptomen heeft vaak ook last van klachten als depressie, manie, problemen met motivatie, plannen en leren. De combinatie verschilt van persoon tot persoon.De psychiatrie probeert orde te scheppen in alle mengbeelden met behulp van traditionele diagnosen, die vaak beginnen met ‘schizo’. Lees verder over diagnoses.

  • Deel deze pagina: