Main content

Psychosegevoeligheid kan hand in hand gaan met manie en depressie. Bij een manie ben je uitgelaten, hyperactief, niet te stuiten. Bij een depressie juist somber, heb je nergens interesse meer in. Als je stemming erg wisselt tussen die uitersten wordt dit ook wel een bipolaire stoornis of manisch-depressiviteit genoemd.

Het bipolaire spectrum

Manisch-depressiviteit kan, net als psychose, enorm variëren. Zowel de ernst als de duur van stemmings-episoden is voor iedereen anders. Je kunt bijvoorbeeld last hebben van lichte manische klachten (dit wordt ook wel hypomaan genoemd), maar ze kunnen ook zo ernstig zijn dat ze gepaard gaan met psychotische verschijnselen. Lees verder over het bipolaire spectrum.

Symptomen

De bipolaire stemmingsstoornis komt in allerlei varianten voor, er wordt daarom ook wel gesproken van het bipolaire spectrum. De mate waarin iemand een manie, hypomanie en depressie ervaart verschilt per persoon en per episode. Lees verder over symptomen.

Oorzaken en uitlokkende factoren

Over de oorzaken van manisch-depressiviteit is de kennis vooralsnog beperkt, maar er zijn duidelijke aanwijzingen dat het gaat om een samenspel van genetische kwetsbaarheid, factoren in de ontwikkeling van het individu, en uitlokkende psychosociale factoren voorafgaand aan een episode. Lees verder over oorzaken en uitlokkende factoren.

Drugs en alcohol

Veel mensen met een bipolaire stemmingsstoornis hebben in hun leven periodes waarin misbruik van of verslaving aan alcohol en/of drugs een rol speelt. Deze combinatie heeft een negatieve invloed op de stemmingswisselingen en op je herstel in het algemeen. Lees verder over drugs en alcohol.

Behandeling

De behandeling van een bipolaire stoornis bestaat over het algemeen uit een combinatie van psycho-educatie, begeleiding, medicatie en eventueel aanvullende psychotherapie. De lifechart kan een behulpzame tool zijn om je stemmingen in kaart te brengen. Lees verder over behandeling.

 

Bekijk de animatie “Wat is manisch-depressief?”

  • Deel deze pagina: