Main content

Met ‘Social Rythm’ bedoelen we het patroon van dagelijkse activiteiten, sociale contacten, ontspanning, inspanning, slaap, enzovoort. IPSRT gaat er vanuit dat het dagelijks ritme, de mate van omgang met anderen (Interpersonal) en voldoende balans in activiteiten en ontspanning van invloed zijn op je stemming.

Wat is Interpersoonlijke en Sociaal Ritme Therapie?

IPSRT is een therapie waarin je aandacht besteedt aan je dagelijkse structuur en het aanbrengen van voldoende balans. Belangrijk onderdelen zijn: een regelmatig slaappatroon, voldoende dagactiviteiten, goede maaltijden en sociale contacten. Het doel van de therapie is het vinden van een ritme dat bij jou past én een goede uitwerking heeft op je stemming. Uit onderzoek is bekend dat problemen rondom slapen, eten en activiteiten een sterke invloed hebben op stemmingsproblemen zoals manie en depressie. Hier een goede balans in vinden is dus extra belangrijk voor mensen die gevoelig zijn voor (heftige) stemmingswisselingen. De therapie bestaat meestal uit 8 bijeenkomsten in groepsverband.

Interpersoonlijke en Sociaal Ritme Therapie Meter

Tijdens de Interpersoonlijke en Sociaal Ritme therapie wordt in (doorgaans) acht bijeenkomsten met een ‘meter’ gewerkt. Met deze tool kun je onder andere bijhouden wanneer je opstaat en naar bed gaat, welke activiteiten je allemaal doet op een dag en met wie je afspreekt. Door dergelijke activiteiten in kaart te brengen, kun je meer inzicht krijgen in je dagelijkse structuur. De volgende stap is een plan opstellen dat je helpt om meer in balans te blijven.

  • Deel deze pagina: