Main content

Herstelverhalen zijn persoonlijke verhalen van kracht en hoop. Van vallen en opstaan. Van dromen en doelen en een leven voorbij diagnoses. Hier vind je interviews en geschreven verhalen van ervaringsdeskundigen over hun weg naar herstel.

Herstelverhalen, wat zijn dat eigenlijk?

Herstel is een persoonlijk proces, het betekent voor iedereen iets anders en vertelt steeds een uniek verhaal. Een herstelverhaal is niet zo maar een verhaal. Het is een beschrijving van (negatieve) ervaringen, inzichten in het leren omgaan met kwetsbaarheden en wat tot steun is geweest tijdens het herstelproces.  Nanette Waterhout legt het uit in een mooie blog.

Lees het herstelverhaal van:

Bart worstelt sinds zijn veertiende al met stemmingswisselingen. Zijn herstel is een zoektocht geworden naar de juiste medicijnen, een gezonde levensstijl en de liefde. De lotgenotengroep van Ups & Downs heeft een cruciale rol gespeeld. Bart werkt als ambtenaar bij de overheid en is free lance journalist. Lees het verhaal Bart.

Frank  kreeg twintig jaar geleden zijn eerste psychose. Het is een zoektocht geworden, dwalend tussen traditionele en alternatieve therapeutische wegen. Beide waren noodzakelijk voor zijn herstel. Lees het verhaal van Frank.

Bas heeft vijf jaar lang te kampen gehad met een psychose. Door terug te gaan naar het moment waar zijn ervaringen begonnen, is hij hier weer volledig uitgekomen. Hij maakte onder zijn eigen naam een film over zijn ervaringen en leert nog altijd veel van de filmbesprekingen. Lees het verhaal van Bas.

Irene is sinds januari 2014 bestuurslid van Phrenos, waar ze nog altijd blij verrast over is. Een groot deel van haar leven heeft ze in de psychiatrie doorgebracht en tegen ieders verwachtingen in is ze ook een eigen bedrijf begonnen. Het was voor Irene tijd om die stap nu te maken, zodat ze ziet dat ze dit ook kan. Lees het verhaal van Irene.

Tom doorzwom heel wat watertjes na het krijgen van een zware depressie op 20-jarige leeftijd. Meerdere depressies en manieën volgden, maar Tom bleef zoeken. Toms verhaal is er eentje van hoop. Hij werkt voltijds als ervaringswerker in een psychiatrisch ziekenhuis waar hij zich elke dag weer inzet om iets voor anderen te betekenen. Lees hier het verhaal van Tom.

Laura heeft een psychosegevoeligheid. Ze vertelt haar verhaal. Over de psychosen, over het herstel en over hoe ze trots is te zijn wie ze nu is. Lees hier het verhaal van Laura. 


 

Heb jij ook een herstelverhaal dat je wilt delen? Stuur je verhaal in als een blog.

  • Deel deze pagina: