Main content

Na een psychose zo snel mogelijk weer aan de studie of het werk, het klinkt misschien wat vreemd maar het blijkt wel effectief. Iets hebben om letterlijk je bed voor uit te komen kan heel behulpzaam zijn. Liefst iets wat je ook echt leuk vindt natuurlijk.

Langdurig ziek

Een psychose kan erg heftig zijn en vraagt best wel wat tijd om van te herstellen. Ben je meer dan één maand thuis van je werk, dan ben je ‘langdurig’ ziek. Dit kan behoorlijk wat invloed hebben op je loon. Welke uitkering, door wie uitbetaald en hoeveel dat precies is, hangt vaak af of je ambtenaar bent, in de privésector werkt of zelfstandige bent. Hier vind je alvast het wettelijke kader. Op de site van het Vlaams Patiënenplatform krijg je wat meer informatie over wat je wel of niet mag doen in je ziekteverlof.

Op zoek naar een job

De zoektocht naar een baan kan erg moeilijk zijn. De Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling (VDAB) kan je helpen. Toch blijkt in de praktijk dat het vinden van een baan voor iemand met een psychische kwetsbaarheid niet zo gemakkelijk is. Vaak heb je grote hiaten in je CV. Op het Vlaams patiëntenplatform vind je al wat tips over solliciteren na een langdurige ziekte.

Daarnaast kan de stress van zo een vaste baan je misschien ook afschrikken. Tijdens een opname kan een sociale werker je alvast wat op weg helpen, maar de taak blijft toch grotendeels op jouw schouders rusten. Een individuele begeleider zou daarbij een oplossing kunnen zijn. In Nederland werken ze steeds meer met zo een begeleider en het IPS traject. IPS staat voor Individuele Plaatsing en Steun

IPS – Individuele Plaatsing en Steun

IPS komt uit de Verenigde Staten. Iedereen die een reguliere baan wil kan aan IPS meedoen. Je wensen voor werk of opleiding staan centraal, en je krijgt langdurige ondersteuning, net als je werkomgeving.

IPS gaat ervan uit dat iedereen die dat wil met enige begeleiding kan werken op een reguliere arbeidsplaats. Langdurige trainingen vooraf (train then place) zijn niet nodig. Eerst zoek je uit welke opleiding of studie je wil doen, daarna ga je met hulp van een begeleider uitzoeken wat je moet doen om daar te komen. Je gaat zo snel mogelijk aan het werk. Terwijl je al aan het werk bent krijg je gerichte trainingen om de benodigde vaardigheden op te doen (place then train).

IPS is onderdeel van een behandeling: de trajectbegeleider is lid van een mobiel team. Dat is ideaal, omdat de gebruikelijke afstand tussen de reguliere hulp in de geestelijke gezondheidszorg en arbeidsrehabilitatie tot veel afstemmingsproblemen leidt. IPS wordt momenteel bij ongeveer 30 Nederlandse ggz-instellingen uitgevoerd. Bekijk hier IPS-locaties.

In België bestaan er ondertussen ook zo’n initiatieven. Lees bijvoorbeeld dit artikel.

Bekijk de video over IPS met Debby Kamstra. Lees hier meer over Individuele Plaatsing en Steun.

Full time

Soms is de stap naar een full time baan ook erg groot. Er zijn tal van procedures waardoor je stelselmatig kan opbouwen, zoals de progressieve tewerkstelling. Informatie over tewerkstellingspremies en procedures vind je hier. De huidige regering zet erg in om het aantal ‘langdurig’ zieken te verminderen. Dit leidt ook tot strengere regelgevingen en sancties. Volg dus steeds goed de laatste berichtgevingen.

Volg een studie

Wil je een opleiding volgen, maar weet je niet welke? Neem een kijkje op www.onderwijskiezer.be. Overweeg ook om op je school aan een docent of leertrajectbegeleider te vertellen wat je is overkomen. Op die manier kan ook gezocht worden naar bijkomende maatregelen die je kunnen ondersteunen in je studie.

Vrijwilligerswerk

Is een betaalde baan (nog) niet voor je weggelegd, dan kan je ook vrijwilligerswerk doen. Een aanbod vind je onder andere op vrijwilligerswerk.be of op www.11.be/vacatures.

Ervaringswerk

Heel vaak heeft je psychose en de bijhorende behandeling zo een impact op je gehad dat je het gevoel hebt dat je ‘iets met die ervaring wil doen’. Je kan je dan omscholen tot ervaringswerker. Dat wil zeggen dat je jouw ervaring met je psychische kwetsbaarheid leert inzetten om anderen, lotgenoten maar ook hulpverleners of familieleden te helpen. Een opleiding tot ervaringswerker kan je in Vlaanderen op vier plaatsen volgen, bij de patiëntenvereniging UilenSpiegel, aan de Vives Hogeschool, aan de Thomas More Hogeschool Mechelen en aan het CVO in Leuven.

Of je nu de opleiding gevolgd hebt of niet, vaak kan je met je ervaring al terecht bij heel wat werkgroepen van ervaringswerkers die elkaar helpen om hun herstelverhaal te brengen, getuigenissen doen op studiedagen of scholen of ze zetelen in raden. Een aantal van die werkgroepen zijn o.a. het cliëntenbureau en WEP in Oost-Vlaanderen, Op Wegg in Antwerpen, Denk in Vlaams-Brabant, LEF in Limburg. Je kan zelf aangeven hoe intens je je wil engageren. Het merendeel van de leden werkt als vrijwilliger.

 

 

  • Deel deze pagina: