Main content

Auteur: Dries Dulsster

Uitgever: Lannoo Campus

In zijn nieuw boek Helden van de hulpverlening vraagt Dries Dulsster zich heel wat af.

Zijn hulpverleners altijd helden? Wat voor hulpverlener ben jij? Welke vorm van hulpverlening werkt voor welke patiënt?

Impact op de patiënt

Op de schouders van hulpverleners rust een grote verantwoordelijkheid. Elke dag kan namelijk een blijvende impact nalaten op patiënten. Met de beste bedoelingen proberen we te helpen, maar soms gaan we daarbij voorbij aan de eigenheid van wie tegenover ons zit. Zo kunnen hulpverleners de held zijn in iemands verhaal. Of net de (onopzettelijke) schurk.

Verschillende types hulpverleners

Helden van de hulpverlening identificeert verschillende types helden binnen de hulpverlening, met hun eigen sterktes en valkuilen, en stelt zich de vraag of een andere positie mogelijk is. Ook de samenwerking tussen de helden komt aan bod. Als hulpverlener sta je immers nooit alleen, en werken in groep kan soms voor hobbels zorgen.

Toepasbare voorbeelden

Door dieper in te gaan op de realiteit van een job in de hulpverlening leer je om op een praktische manier naar je positie en de dynamieken bij je werk te kijken. De vele voorbeelden maken het behapbaar en toepasbaar voor elke lezer.


‘Dries Dulsster roept op om het anders aan te pakken en actief te onderzoeken hoe blinde vlekken onze kijk vertroebelen. Slechts zo ontstaat ruimte voor de eigenheden van de ander.’
– Stijn Vanheule | hoogleraar UGent en bestuurslid van PsychoseNet België

  • Deel deze pagina: