Main content

Auteur: Flip Schrameijer

Uitgever: Olympus

Vaak treft schizofrenie vriendelijke en gevoelige jongvolwassenen. Ook voor de directe omgeving betekent dat het begin van een lijdensweg. Wat gebeurt er met mijn kind, broer, zus, geliefde, vriend? Hoe loopt dit af? Wat je ook probeert – liefde, begrip, grenzen stellen, meegaan in de vreemdheid – niets helpt. Wat is de beste behandeling? En hoe ontstaat schizofrenie eigenlijk: door de opvoeding, de maatschappij, de hersenen, erfelijkheid, blowen, stress, voeding?

De behandelaars en wetenschappers van de Adolescentenkliniek van het amc stellen zich deze vragen al vijfentwintig jaar. Zij dringen steeds verder door in de geheimen van schizofrenie en trachten steeds betere behandelmethoden te ontwikkelen. Dit boek laat zien hoe de staf van een gerenommeerde schizofreniekliniek met vallen en opstaan steeds betere antwoorden vindt op de vraag: Hoe te leven met schizofrenie?

Flip Schrameijer (1945) werkte als medisch socioloog aan de uva, is een van de oprichters van De gekkenkrant (1973) en speelde meer dan tien jaar een rol in de protestbeweging tegen de toenmalige psychiatrie. Hij werkte ruim zeventien jaar bij het Trimbos-instituut en hij promoveerde op Sociale steun: Analyse van een paradigma (1990). De laatste tien jaar schreef hij als zelfstandig publicist artikelen en diverse boeken.

  • Deel deze pagina: