Main content

Wil jij als hulpverlener of ervaringswerker bijdragen aan een meer menselijke, herstelgerichte geestelijke gezondheidszorg? Dan is deze intensieve en inspirerende opleiding wellicht iets voor jou.

De Dunant Academie van de UGent organiseert in samenwerking met verschillende partners opnieuw de opleiding Herstelondersteunende Geestelijke Gezondheidszorg (HOGGZ). Deze opleidingsreeks loopt van september 2025 tot juni 2026 en bestaat uit 13 diepgaande lesdagen. Het programma biedt een stevige verkenning van het hersteldenken én herstelondersteunende praktijken binnen de geestelijke gezondheidszorg.

Wat leer je?

Je maakt kennis met fundamentele kaders en denkwijzen rond herstelondersteunende zorg. Thema’s zoals co-creatie, dialogische zorg, ervaringsdeskundigheid, zorg in de wijk, kwartiermaken en ethiek in de psychiatrie komen uitgebreid aan bod. De opleiding legt sterk de nadruk op menselijke nabijheid, samenwerking over disciplines heen, én ruimte voor kwetsbaarheid. Je gaat actief aan de slag met jouw visie op zorg en vertaalt deze naar jouw eigen praktijk.

Lesgevers zijn onder andere: Stijn Vanheule, Dag Van Wetter, Peter Rober, Inez Germeys, Leen Verhaert, Philippe Delespaul, Peter Dierinck, Wouter Vanderplasschen, en vele anderen.

Voor wie?

De opleiding richt zich tot:

  • Hulpverleners uit diverse sectoren en disciplines binnen zorg en welzijn

  • Ervaringsdeskundigen (individuele of familie-ervaring)

Een evenwichtige mix van perspectieven is een kernwaarde van deze opleiding. De lessen gaan enkel live door, op de UGent campus (Henri Dunantlaan 2, Gent) en enkele keren op de KU Leuven campus.

Praktische info

  • Startdatum: 16 september 2025

  • Lesdagen: 13 dagen, telkens van 9u tot 17u

  • Inschrijvingsgeld: €1100 (ervaringsdeskundigen kunnen aanspraak maken op een verminderd tarief van €400)

  • Locatie: Gent en Leuven

Deadline kandidaatstelling: 10 augustus 2025
Bezorg je cv en motivatiebrief aan: HOGGZ@ugent.be

Meer info: dunantacademie.ugent.be

  • Deel deze pagina: