Main content

PsychoseNet kondigt met enthousiasme een nieuw onderzoek aan, geleid door onderzoekers van ScienceForCare, UGent en deskundigen van Familieplatform en Similes.

Dit onderzoek, gericht op de implementatie van (familie)ervaringsdeskundigheid in de forensische geestelijke gezondheidszorg, belooft waardevolle inzichten te bieden voor verbeterde zorgpraktijken.

Doel van het onderzoek

Met de focus op wetenschappelijk onderzoek, persoonlijke ervaringen en de praktijkkennis van Familieplatform en Similes, streven de onderzoekers ernaar een draaiboek te ontwikkelen voor de implementatie van (familie)ervaringsdeskundigheid in de forensische geestelijke gezondheidszorg. Dit draaiboek zal dienen als een essentieel instrument voor het verbeteren van zorgpraktijken op dit gebied.

Methoden van onderzoek

Het onderzoek omvat het organiseren van focusgroepen met professionals binnen de forensische geestelijke gezondheidszorg en interviews met ervaringsdeskundigen, familie-ervaringsdeskundigen en zorggebruikers. Deze inclusieve benadering stelt het onderzoeksteam in staat om een uitgebreid begrip te krijgen van de uitdagingen en mogelijkheden met betrekking tot (familie)ervaringsdeskundigheid.

Deelname aan het onderzoek

PsychoseNet roept professionals werkzaam in voorzieningen die forensische geestelijke gezondheidszorg aanbieden op, om deel te nemen aan een eenmalige online focusgroep. Deze sessies, met een geschatte duur van 1,5 tot 2 uur, bieden deelnemers de kans om in gesprek te gaan met collega’s en hun expertise te delen. Registratie voor de focusgroepen is mogelijk via de volgende link: inschrijvingsformulier.

(Familie)ervaringsdeskundigen binnen de bredere geestelijke gezondheidszorg worden ook uitgenodigd om deel te nemen aan een eenmalig interview, zowel online als op locatie. Personen die geïnteresseerd zijn, kunnen zich inschrijven via deze link: inschrijvingsformulier voor interview.


Voor vragen of meer informatie over het onderzoek, kan je contact opnemen via het e-mailadres: ervaringsdeskundigheid@janbaptist.broedersvanliefde.be of telefonisch via +32 (0)9 342 28 28. Neem gerust contact op met Louise Van Gysel voor verdere assistentie.

Samen streven we naar een zorgzamere en inclusievere toekomst voor iedereen.

  • Deel deze pagina: