Main content

Aan de Universiteit Maastricht en bij Mondriaan Zorggroep worden verschillende onderzoeken naar psychose gedaan. Het doel van deze onderzoeken is om inzicht te krijgen in het ontstaan, het verloop en de uitkomst van psychoses, zodat er in de toekomst meer persoonlijke zorg aangeboden kan worden.

Lees hier meer over de verschillende onderzoeken:

PSYSCAN

Het doel van deze studie is om een methode te ontwikkelen en te testen die gebruikt kan worden om het begin van een psychose te voorspellen en ook het verloop en de uitkomst na een eerste psychose. Uiteindelijk hopen de onderzoekers te bereiken dat mensen in de gezondheidszorg patiënten specifieker kunnen ondersteunen waar dat nodig is, gebaseerd op de voorspellingen van de methode die ze ontwikkelen tijdens deze studie.

PSYANTIB

In deze studie wordt onderzoek gedaan naar antistoffen. Er worden in ons lichaam afweerstoffen, zogenaamde antistoffen, geproduceerd als bescherming tegen ziekmakende bacteriën en virussen. Soms worden er echter antistoffen tegen specifieke eiwitten van het eigen lichaamsweefsel gemaakt. Onlangs is gebleken dat antistoffen tegen herseneiwitten een auto-immuunziekte kunnen veroorzaken waarbij mensen ernstige psychotische verschijnselen krijgen. De schatting is dat 5-10% van mensen met een psychotische stoornis een ziekte van het immuunsysteem hebben. Het doel van dit onderzoek is om na te gaan of er antistoffen in het bloed voorkomen die reageren tegen vijf belangrijke eiwitten in de hersenen.

HAMLETT

De HAMLETT studie onderzoekt of de huidige richtlijnen met betrekking tot het gebruik van antipsychotica bij een eerste psychose het beste resultaat geven, of dat het beter is om de antipsychotica al eerder te gaan afbouwen.

Deelnemen aan onderzoek?

Voor al deze onderzoeken worden nog deelnemers gezocht, het gaat om:

  • Personen met psychotische klachten (huidig of in het verleden)
  • Personen die in de afgelopen 5 jaar voor het eerst een psychose gehad hebben
  • Minimaal 16 jaar zijn

Wat krijg je voor deelname?

  • Vergoeding voor deelname aan het onderzoek
  • Reiskostenvergoeding

Interesse om deel te nemen?

Neem contact op met de onderzoeksmedewerkers Bea Campforts of Nele Soons, beide werkzaam bij de Universiteit Maastricht (School for Mental Health and Neuroscience).
Email: psyantib@maastrichtuniversity.nl
Telefoon: +31 43 388 3868 / +31 6 1680 7453

  • Deel deze pagina: