Main content

Sven unik id is een conceptueel kunstenaar en e-spreekuurexpert op Psychosenet België. Hij uit zijn creativiteit via verschillende vormen van kunst. Zowel voor particulieren als voor bedrijven bedenkt hij conceptuele ontwerpen en voert deze vervolgens ook uit. Belangrijk is dat die ontwerpen steeds een verhaal vertellen. De werken zijn sterk verbonden met het begrip “identiteit”. Sven en zijn team gaan op zoek naar wat mensen met elkaar verbindt. Ze willen aantonen dat mensen altijd een mooie rol kunnen spelen binnen de maatschappij, ook mensen met een kwetsbaarheid of aandoening.

Sven aan de lijn

In zijn jonge leven heeft Sven te maken gehad met twee psychoses. Door zijn waanzin vorm te geven in kunst, is hij vandaag de dag terug de oude. Hij blijft echter voor de rest van zijn leven vatbaar.

Zijn theatertournee voor Te Gek!? is van start gegaan. In de voorstelling “Bijzondere Ontwikkelingen” gaan Sven en Rick de Leeuw samen op zoek naar het verband tussen gekte en creativiteit en naar het verschil tussen normaal en minder normaal.

Psychosenet heeft hem aan de lijn terwijl hij in de wagen is. Voor onze rubriek ‘Zes vragen aan’ vuren we onze 6 op hem af.

Christelle en ik zijn net op weg, we zijn vanavond te gast bij Gert Late Night. We zijn er uitgenodigd naar aanleiding van ons verhaal en de voorstellingen die morgen starten.

Morgen gaan de voorstellingen van start. En waar gaan de voorstellingen juist over?

We vatten het samen als een ode aan de weerbaarheid van de menselijke geest, we gaan op zoek naar wat normaal is en wat minder normaal is. We gebruiken daar als metafoor de box voor. Je kent dat wel: als iemand een idee “out of the box”  heeft. Dus we hebben een gigantische aluminium box mee als beeld van de maatschappij. Die box, iedereen kent die wel! Wij vragen ons af wie er in de box mag blijven en wie eruit gegooid wordt. In dit opzicht zit Rick in de box en ben ik met mijn verhaal en mijn geschiedenis uit de box gegooid. Dat gevoel heerste toen ik met psychose te maken kreeg.

1. Wanneer voelde jij je het laatst kwetsbaar?

Ik denk dat ik mij elke dag wel een klein beetje kwetsbaar voel. Ik ben altijd wel bezig met mijn omgeving en hoe ik daar zelf tussen flaneer. Eigenlijk ben ik daar iedere dag mee bezig.

2. Als je een ding mocht veranderen in de GGZ, wat zou dat zijn?

Dan zou ik graag de afstand tussen normaal en minder normaal verkleinen. Dit is wat ik momenteel ook probeer. Het is maar een beeld natuurlijk. Als de angst voor het minder normale verdwijnt, zouden meer ontmoetingen kunnen plaatsvinden.

3. Welke patiënt / hulpverlener is je bijgebleven?

Ik denk dan aan twee verhalen. De eerste is een verpleegster in de afdeling waar ik het langst ben verbleven. Die kon heel dicht bij me komen zitten en echt komen luisteren. En luisteren alsof alles wat ik vertelde normaal was. Ik heb altijd veel vertrouwen in haar gehad.

Ook een psychiater is me bijgebleven omdat hij voor een kentering heeft gezorgd. Hij kende mijn achtergrond, ik ben ziek geworden op het moment dat ik stage liep als tuin- en landschap architect. In de instelling was ik hier niet meer mee bezig. Hij heeft mij toen heel voorzichtig gevraagd of ik het binnentuintje van mijn afdeling wilde ontwerpen. Er was een bijkomende opdracht, ik moest namelijk niet enkel ontwerpen als een tuinarchitect, maar ik moest ook op zoek gaan naar mijn eigen identiteit. Ik had die vraag eerst genegeerd, maar uiteindelijk ben ik wel aan de slag gegaan. Dat ontwerp maken was doorslaggevend voor mijn verdere herstel.

4. Waar vind jij rust?

Vooral in de familie, Christelle en de twee kindjes. Ik vind ook rust in opdrachten creëren en ontwerpen. Als dat goed loopt, brengt dat ook extra rust met zich mee. Maar familie en thuis zijn het allerbelangrijkste!

5. Hoe gaat het met je eigen zelfbeeld?

Mijn zelfbeeld is terug wat beter na een onstabiele winter vorig jaar. Gelukkig net op tijd om aan de voorstellingen te beginnen.

6. Welke tips heb jij voor anderen in de GGZ?

Praten is heel belangrijk! Als je met iemand kan praten: een oprecht en eerlijk gesprek.

Heb je dat zelf ook ondervonden?

Ja, ik heb een zeer bevoorrechte positie, ik werk samen met mijn vrouw. Dat maakt dat we een hele dag samen zijn en ik denk dat we toch veel praten. Dat lijkt iets heel evident, maar voor mij is het essentieel.

Is er iets dat je nog kwijt wil?

Ik hoop dat ik nooit de kracht verlies om voor andere mensen dingen te mogen creëren omdat mij dat zelf heel veel kracht geeft.

 

Wil jij op de hoogte blijven van Sven zijn projecten? Klik dan hier.

De documentaire ‘Ingewikkeld’ die Poolhert productions maakte over Sven kan je exclusief op Psychosenet bekijken: https://www.psychosenet.be/video/ingewikkeld-documentaire/

  • Deel deze pagina: