Main content

Vraag

Hallo,

Ik heb een vraag over de afbraak van medicatie door het roken. Ik slik nu 10 mg olanzapine. Ik had gelezen dat als je stopt met roken je jouw medicatie moet bijsturen. Dat betekent dus als ik stop met roken, dat de medicatie moet minderen, toch? Zo ja, met hoeveel mg minderen na het stoppen met roken. Ik ben nu gestopt met het roken van een pakje sigaretten en wil dus minderen maar weet niet hoeveel mg .

Kunt u mij hierbij helpen?

Dank.

Antwoord

Beste,

er zijn inderdaad wel wat wetenschappelijke studies die het effect van roken versus niet-roken hebben onderzocht bij personen die het medicijn olanzapine innemen.

Enkele jaren geleden heeft men een aantal van die studies samen geëvalueerd, zodat men uitspraken kon doen over ongeveer 1.000 patiënten.

De conclusie luidde dat je de dosis olanzapine bij niet-rokers doorgaans +/- 30% lager zou mogen instellen dan bij rokers. Dit is natuurlijk een algemene conclusie over een grote groep.

Voor elk individu moet er tussen patiënt en voorschrijvende arts immers wel nog steeds afgewogen worden: heb je überhaupt last van bijwerkingen van je huidige dosis of merk je er eigenlijk niets van; wat is de geschiedenis van dosis; wat is de geschiedenis en de ernst van de klachten geweest waarvoor olanzapine wordt ingenomen; hoe sterk willen jullie samen alle risico's van een eventueel herval reduceren, etcetera.

Als jullie beslissen om de dosis te verminderen, is het natuurlijk het voorzichtigst om dit in tussenstapjes te doen, en elke tussenstap bijvoorbeeld minstens een maand de tijd te geven om te evalueren of er een volgende reductie mogelijk lijkt of niet - tot een maximum van 30% reductie volgens deze meta-analyse.

Spreek er dus zeker verder over met je behandelaar voor je zelf de dosis begint te reduceren, want er zijn teveel andere factoren die jullie samen moeten afwegen alvorens daarmee van start te gaan.

Wim Simons

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Wim Simons op 17 januari 2022
Expert Avatar

Wim is behandelend en beleidspsychiater in de VZW St. Annendael in Diest. Samen met de multidisciplinaire teams binnen en buiten het ziekenhuis probeert hij voortdurend in een verbindende en evenwaardige open dialoog te gaan met mensen met ernstige psychiatrische problemen én hun betrokkenen. Om samen te werken aan hun herstel.

  • Deel deze pagina: