Main content

Vraag

Beste,

Meer dan 10 jaar geleden kreeg ik de diagnose bipolair. Meer dan 10 jaar later ben ik er dankzij cognitieve therapie achter gekomen dat deze diagnose niet correct was. Mijn problemen waren echter een gevolg van hoog sensitiviteit en begaafdheid in combinatie met een zwaar gediscrimineerde opvoeding ten opzichte van de andere gezinsleden. Deze discriminatie ervaar ik de dag van vandaag nog steeds.

Na 8 jaar Litium behandeling en nog eens 8 jaar inname van Staurodorm ben ik gestopt met dit alles. We zijn nu 9 maanden verder en ik ervaar weinig problemen. Het enige waar ik last van heb is weinig slapen. Ik slaap slechts 2.5 à 4 uur.

Kan u mij helpen om mijn gezonde slaap terug te vinden.

Alvast bedankt.

Antwoord

Beste,

Terecht blijf je wel waakzaam en vragende partij om je slaapkwaliteit te verbeteren. Want voor elke psychische kwetsbaarheid (ongeacht het diagnostische label of de aard ervan) is het erg helpend als de slaap verkwikkend is. Het is immers een van de basale, ritmische functies van je lichaam en geest, en dus erg regulerend in ons leven.

Er bestaan heel wat niet-medicamenteuze tips, die je o.a. ook terugvindt via deze link. Voor zover je die nog niet zou kennen of toepassen: zeker te proberen.

Als dat allemaal nog te weinig helpt, kan je met je behandelend arts toch de verschillende medicamenteuze opties overlopen. Er zijn de inslaapbevorderende Z-producten en benzodiazepines, die echter verslavend zijn en liefst nooit langer dan een tiental dagen zouden genomen worden. Er zijn een aantal andere medicijnen die soms bijdragen tot het doorslapen, al zijn ze daar oorspronkelijk niet voor ontwikkeld. Tenslotte zijn er ook wel medicijnen die meer op de natuurlijke slaap/waakcyclus inwerken (zoals de langwerkende vorm van melatonine), of op plantaardige, goed onderzochte basis bijdragen tot meer rust (producten op basis van Valeriaan en/of Passiebloem).

Samen met je behandelaar kan je dan beslissen of je een van deze medicijnen toch wil proberen innemen of liever niet. Ik hoop alleszins dat je snel een betere nachtrust mag vinden.

Wim Simons

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 64
Beantwoord door: Wim Simons op 7 januari 2020
Expert Avatar

Wim is behandelend en beleidspsychiater in de VZW St. Annendael in Diest. Samen met de multidisciplinaire teams binnen en buiten het ziekenhuis probeert hij voortdurend in een verbindende en evenwaardige open dialoog te gaan met mensen met ernstige psychiatrische problemen én hun betrokkenen. Om samen te werken aan hun herstel.

  • Deel deze pagina: