Main content

Vraag

Beste,

Sinds kort ontdekken mijn broer en ik dat onze mama erg negatief is. En het wordt steeds erger. Sinds een jaar ben ik zelf mama geworden en voor het eerst ervaar ik nu hoe ernstig het ziektebeeld van onze mama eigenlijk is. Ik heb er steeds willen zijn voor haar, en mijn broer op zijn manier ook, maar ik moet mijn dochtertje nu voorrang geven.

We zijn niet meer zo ‘beschikbaar’ en dit leidt tot drama. We maken ons zorgen om onze mama zelf, mijn vader, om onze eigen gezondheid en bovenal willen we onze eerste kleinkind behoeden voor wat we zelf met haar meemaken.

Kan iemand ons advies geven aub?

Alvast bedankt!

Antwoord

Beste,

Ik lees dat je bezorgd bent over het psychologisch welbevinden van je mama, je gezin van herkomst en je op zoek bent naar een manier om je hier in de toekomst toe te verhouden, zeker in combinatie met dat je nu zelf moeder bent geworden.

Ik kan me inbeelden dat zelf mama worden de dingen heden en verleden in een ander licht plaatst. Je voelt dat je eigen kindje nu prioritair is en ik wil je toch graag teruggeven dat ik het ontroerend mooi vind dat je dat ook zo durft te doen en doét.

Ik kan me voorstellen dat het veel moed vraagt om dit te doen, want het gaat ook over een stuk 'durven grenzen stellen', maar ik zie dat je toch nog zoekt naar een lijntje om voor je mama te zorgen.

Wat ik jullie vooral toewens is een veilige plek om hierover in gesprek te gaan met iemand die je (toe)vertrouwt (vriend, vriendin,...) en als die er niet is, om hierover met een professional in gesprek te gaan. Het gaat over belangrijke thema's in jouw leven (die mogelijks diepgeworteld zijn?) maar zeker ook in dat van je kind en je gezin. Laat je omringen door mensen die met je meekijken en verlies vooral je eigen buikgevoel niet.

Is er een mogelijkheid om deze bezorgdheden met je mama te bespreken? Zijn er toegangspoorten die zowel transparant, open als verbindend kunnen zijn? Mogelijks is er al een hulpverlener rond je mama betrokken en kan je daarbij terecht voor een familiegesprek?

Neem vooral de tijd om te voelen wat jij hierin nodig hebt, daaruit vloeit het nodige...

Hopende je voldoende te hebben gehoord,
Alle goeds,
Vriendelijke groeten,
Alien Hoorelbeke

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Alien Hoorelbeke op 26 februari 2024
Expert Avatar

Alien Hoorelbeke is klinisch orthopedagoog en gezinstherapeut.
Ze is tevens familie-ervaringsdeskundige. Alien is verbonden aan haar eigen privépraktijk voor kinderpsychiatrie en -psychotherapie en heeft een voorliefde voor het werken met zeer jonge kinderen. Alien gelooft in de kracht van de kwetsbare hulpverlener en draagt graag haar steentje bij om het taboe rond psychische kwetsbaarheden te helpen doorbreken.

  • Deel deze pagina: