Main content

Vraag

Beste,

Kan je bij een gedwongen opname altijd een herziening vragen? Of slechts binnen een bepaald termijn beroep aantekenen?

Met vriendelijke groeten

Antwoord

Beste,

Een gedwongen opname is in eerste instantie slechts mogelijk voor maximum 40 dagen. Daarna kan door de vrederechter worden beslist tot verlenging van de gedwongen opname. Beslist de vrederechter dat de gedwongen opname nodig blijft, dan wordt de gedwongen opname dus verlengd. Dit is een 'verder verblijf'. Meestal stelt de vrederechter een verblijf van 3 tot 6 maanden voor. Het maximum is 2 jaar.

Binnen de 15 dagen na ontvangst van het vonnis kan er natuurlijk hoger beroep worden aangetekend tegen de beslissing van een gedwongen opname. Het kan wel een paar weken (meestal ongeveer een maand, maximum drie maanden) duren vooraleer er een uitspraak in beroep komt. In de praktijk kan het bijgevolg zijn dat de gedwongen opname al is gestopt en geen verlenging werd aangevraagd.

Ik hoop u hiermee enigszins geholpen te hebben.

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Julie Hantson op 11 december 2022
Expert Avatar

Julie Hantson is een advocaat gespecialiseerd in het medisch recht en het gezondheidsrecht. Zij legt zich onder andere toe op de rechten van de patiënten en de gedwongen opname. Als onderzoeker is zij ook verbonden aan de Leerstoel Gezondheidsrecht en Gezondheidsethiek (AHLEC) van de Universiteit van Antwerpen.

  • Deel deze pagina: