Main content

Vraag

Beste,

Kan een psychiatrisch ziekenhuis een vrijwillige crisis opname weigeren, enkel doordat hier al eerder een behandeling is gebeurd?

Alvast bedankt!

Antwoord

Beste,

Iemand kan zich vrijwillig laten opnemen en behandelen in een psychiatrische dienst. Dit betekent echter niet dat een patiënt kan eisen (onmiddellijk) opgenomen en behandeld te worden. Er moet immers rekening gehouden worden met de beschikbare mogelijkheden en de voorhanden zijnde middelen.

Zo kan een opname die niet écht dringend is en mits toestemming van de verantwoordelijke arts, in bepaalde gevallen worden opgeschort. Denk bijvoorbeeld aan de situaties waarbij er sprake is van onverzekerbaarheid of insolvabiliteit van de patiënt of wanneer de capaciteit van de instelling volledig benut is. Het recht op behandeling zal zich dan vertalen in het recht om op een wachtlijst geplaatst te worden of in de mogelijkheid om naar een andere instelling verwezen te worden.

Wanneer een instelling niet beschikt over de diagnostische of therapeutische middelen die nodig zijn om de pathologie van de patiënt te behandelen dient de patiënt, nadat de eerste hulp verleend werd, overgebracht te worden naar een ander ziekenhuis dat beter aangepast is om die patiënt te behandelen.

Hopelijk heeft deze informatie u enigszins geholpen.

Mvg

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie null
Beantwoord door: Julie Hantson op 25 augustus 2022
Expert Avatar

Julie Hantson is een advocaat gespecialiseerd in het medisch recht en het gezondheidsrecht. Zij legt zich onder andere toe op de rechten van de patiënten en de gedwongen opname. Als onderzoeker is zij ook verbonden aan de Leerstoel Gezondheidsrecht en Gezondheidsethiek (AHLEC) van de Universiteit van Antwerpen.

  • Deel deze pagina: