Main content

Vraag

Dag Kirsten,

Ik heb een vraag over de geestesgesteldheid van mijn schoonzoon.

Sinds enkele maanden gaat het niet goed meer met de relatie tussen mijn dochter en mijn schoonzoon. Voorheen was mijn schoonzoon een voorbeeldige huisvader. Sinds kort is hij afkerig tegenover zijn echtgenote, hij huilt soms tijdens discussies, houdt zich bezig met een andere vrouw via Whatsapp, hij verwaarloost de woning. Hij lijkt niet voor rede vatbaar. Scheiden wil hij niet. Liefst wil hij met rust gelaten worden, uitgaan en zich bezig houden met die andere vrouw.

Is het mogelijk dat iemand op enkele maanden tijd zo kan veranderen zonder een psychisch probleem te hebben?

Hoe moeten we hier op reageren, wat kunnen we doen?

Dank bij voorbaat.

Antwoord

Beste Mijnheer,

Dank voor uw vertrouwen in Psychosenet.

U beschrijft een situatie die vanuit verschillende oorzaken kan begrepen worden. Het is uiteraard niet mogelijk om er van op afstand een sluitend antwoord op te geven. Ik denk dat het belangrijk is om een professional in te schakelen, liefst iemand die het gezin van uw dochter van nabij kent, zoals de huisarts.

Het is perfect denkbaar dat uw schoonzoon in een soort van 'midlife-crisis' zit, wat geen psychische ziekte is, maar een toestand van intense ontevredenheid met het leven zoals het is. Vaak komt het voor bij mannen die het gevoel hebben dat ze vast zitten in een routinematig patroon en dringend iets moeten veranderen aan hun levensomstandigheden, zolang het nog kan.

Iemand in een midlife-crisis stelt alles in vraag: werk, relatie, woonst, vakantie, hobby. Alles moet anders en beter, spectaculairder. Er wordt in de volksmond wel eens lacherig over gedaan, dat iemand die zich een motorfiets aanschaft of een grote reis maakt, last heeft van een midlife-crisis.

Anderzijds kan het natuurlijk ook zijn dat uw schoonzoon last heeft van een psychisch probleem, waarvoor behandeling aangewezen of zelfs noodzakelijk is. Zoals een crisis in een bestaande milde persoonlijkheidsstoornis, of de ontwikkeling van een psychose of een bipolaire stoornis. Een ernstig relatieprobleem met uw dochter, dat hij ontkent omdat hij nog niet toe is aan een eerlijke confrontatie, behoort ook tot de mogelijkheden.

Kortom, ik denk dat advies van de huisarts onontbeerlijk is in deze. Ik wens u veel succes en goede moed bij het verder opnemen van deze situatie.

Kirsten

Beantwoord door: Kirsten Catthoor (psychiater) op 9 november 2018
  • Deel deze pagina: