Main content

Vraag

Beste

Ik krijg soms de vraag na een psychose of het een waan was of dwanggedachte. Is hier een duidelijk onderscheid tussen?

Bedankt

Antwoord

Beste,

Een dwanggedachte die kadert in een dwangneurose is geen psychose. Het zijn handelingen die je van jezelf moet doen, dwingend. Zoals bv. iets drie keer aanraken. Ik denk dat bijna iedereen dit kent uit zijn kindertijd, bv. enkel op de zwarte tegels stappen...
Een psychose kan ook gepaard gaan met dwingende gedachten. Zo horen vele mensen met een psychose stemmen. Die stemmen kunnen ook zeer dwingend zijn of aanvoelen. Je 'moet' het doen. Deze stemmen zijn vaak heel negatief, zoals jezelf iets aandoen. Het is dan ook een hele opgave voor de persoon om tegen deze stemmen in te gaan.
Ten slotte vertel ik mijn eigen ervaring. Rond mijn 20ste had ik ook dwanggedachten. Later heb ik psychoses gehad. Dus het kan wel zijn dat iemand dwanggedachten heeft en later psychosen. Maar dit is zeker niet altijd het geval. De meeste mensen met dwanggedachten zullen nooit psychosen hebben.

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Kristof Stubbers op 24 mei 2021
Expert Avatar

Kristof werkt als ervaringsdeskundige in het mobiel team van het netwerk ggz Kempen. Tussen zijn 30e en 40e heeft hij meerdere psychoses en opnames gekend. Hij heeft een bijzondere voorliefde voor zingeving en spiritualiteit.

  • Deel deze pagina: