Main content

Datum: 04 oktober 2023

Tijd: 09:30 - 16:00

Locatie:
De Clemenspoort
Overwale 3, 9000 Gent

Website

Organisatie: Awel

Op 4 oktober 2023 zet Awel voor het eerst haar deuren open voor iedereen die met kinderen en/of jongeren werkt. Ze neemt je mee in het reilen en zeilen van haar werking en hoopt vooral te inspireren. Kom jij ook? 

Praktisch

Voor wie?  

Voor zij die werken in het onderwijs, binnen het jeugdwerk, de zorgsector of iedereen die zich wil laten inspireren door Awel. 

Wanneer? 

Op woensdag 4 oktober vanaf 9u30 tot 16u en een warme uitnodiging om te blijven plakken tijdens de receptie nadien. 

Waar? 

De Clemenspoort (Overwale 3, 9000 Gent) in Gent. De locatie bevindt zich op wandelafstand van het station Gent-Sint-Pieters. 

Inschrijven? 

Onderaan de pagina of via deze link.

Programma

  • 09:30: koffie en koeken!
  • 10:00: tussen de oren van Awel
  • 11:00: korte pauze
  • 11:15: ‘wanneer zit ik vol?’ in gesprek met de jongeren van Awel
  • 12:00: (netwerk)lunch
  • 13:00: inspiratiesessies (‘Awel, voor en door jongeren’, ‘de kracht van luisteren’, ‘mentaal welzijn bij kinderen en jongeren’ en ‘vrijwillig leiderschap’)
  • 14:15: pauze
  • 14:45: inspiratiesessies (‘Awel, voor en door jongeren’, ‘de kracht van luisteren’, ‘mentaal welzijn bij kinderen en jongeren’ en ‘vrijwillig leiderschap’)
  • 16:00: muzikale afsluiter met hapje en drankje

Een woordje uitleg

Voormiddag: 

Tussen de oren van Awel

Sibille Declercq (directeur), Jo Tambuyzer (onderzoekmedewerker) en Marlise Beckers (voorzitter) nemen je mee. Via hun kijk, werp je niet alleen een blik áchter de schermen van Awel, maar ook vóór de schermen en alles daar tussenin. 

Wanneer zit ik vol, in gesprek met jongeren

Awel bundelde dit jaar de mooiste, grappigste, meest ontroerende berichten van haar forum in een boek ‘Wanneer zit ik vol?’. Hoe kunnen we anders dan jullie dat voor te stellen door in gesprek te gaan met de jongeren zelf. Verwacht je aan een bloemlezing van berichten, hartverwarmende getuigenissen en moedige jongeren. 

Namiddag

Awel, voor en door jongeren

Awel is er niet alleen vóór jongeren, maar meer en meer ook dóór jongeren. Jasmien Nuyts (stafmedewerker jongerenparticipatie) laat in deze sessie zien hoe Awel dat dan doet: die stem van kinderen en jongeren steeds meer meenemen in alles. Soms brengt deze keuze uitdagingen met zich mee en uiteraard gaan we deze niet uit de weg in de sessie. Bovendien is er voldoende tijd voor jouw vragen.   

Vrijwillig leiderschap

Awel laat vrijwilligers écht achter de knoppen zitten. Ze maken bijna alle grote operationele en strategische beslissingen. Maar hoe werkt dat dan? Hoe bouwt Awel een structuur en vooral cultuur waarin vrijwillige krachten leidersrollen opnemen? Yolan Steyaert, stafmedewerker vrijwilligersbeleid, neemt jullie mee in een uitleg over het traject van Awel rond vrijwillig leiderschap. Via concrete voorbeelden uit onze werking verkennen we krachten en valkuilen die dit met zich meebrengt. 

De kracht van Luisteren

Awel leert jaarlijks erg veel uit de gesprekken met duizenden kinderen en jongeren. Die inzichten deelt ze graag met jullie. We staan stil bij enkele basisvaardigheden die nodig zijn voor een open en veilig gesprek. We maken het daarbij graag concreet met enkele specifieke ‘luistertips’.  

Met deze workshop willen we iedereen die graag luistert – naar vrienden, familie, in de werkcontext of in het jeugdwerk – inspireren en bewust laten nadenken over hoe je in gesprek gaat. 

Mentaal welzijn bij kinderen en jongeren onder de loep

Interpersoonlijke relaties en mentaal welzijn vormen de twee grote gespreksthema’s bij Awel.  

We zoomen even in op die laatste. Zien we gewijzigde tendensen voor en na corona? Gaat het echt minder goed met dé jeugd, zoals we wel eens in de pers te lezen krijgen? Welke samenwerkingen zette Awel op om over het eigen muurtje heen kinderen en jongeren rond dit thema te ondersteunen? 

Vragen? 

Richt je vragen rechtstreeks naar Emma Bracke via emma@awel.be 

Tot dan! 

  • Deel deze pagina: