Main content

Datum: 09 november 2023

Tijd: 19:00 - 21:00

Locatie:
FPPW
Henri Dunantlaan 2, 9000 Gent

Website

Organisatie: Universiteit Gent

Tijdens deze interactieve lezing stelt auteur en ervaringsdeskundige in psychose en verslaving Peter Tomlinson zijn boek ‘De waanzin voorbij’ voor. Hij neemt ons mee in zijn eigen ervaringen en biedt een intieme kijk in het hoofd van iemand die een psychose doormaakt. Hij gaat in gesprek met Stijn Vanheule en Clara De Ruysscher over psychose en het ontstaan en de bedoeling van het boek, alsook met zijn eigen dochter Florence en beste vriendin Dagmar over de impact van psychose op de directe omgeving. Tegelijk brengt hij ook een hoopvolle boodschap. Er is leven voorbij de waanzin. De lezing en het boek bieden een schat aan informatie voor wie psychose beter wil begrijpen.

Deze interactieve voorstelling wordt georganiseerd in samenwerking met GALOP, de alumnivereniging van (ortho)pedagogen en sociaal werkers, en staat open voor alle geïnteresseerden! Tijdens de voorstelling krijgt het publiek de kans om vragen te stellen aan de auteur en na de voorstelling is het mogelijk om het boek aan te kopen en te genieten van een hapje en een drankje.

Timing

  • 19h00: Deuren en onthaal
  • 19h30: Verwelkoming door Wouter Vanderplasschen
  • 19h40: Stijn Vanheule gaat in gesprek met Peter Tomlinson en Clara De Ruysscher over psychose, en over het ontstaan en bedoeling van het boek.
  • 20h00: Muzikaal intermezzo
  • 20h10: Stijn Vanheule gaat in gesprek met Peter Tomlinson, zijn dochter Florence, en zijn beste vriendin Dagmar over de impact van een psychose op de omgeving en het belang van het betrekken van die omgeving in de zorg.
  • 20h30: Receptie met hapje en drankje en kans om het boek aan te kopen

Praktisch

Datum: Donderdagavond – 09/11/2023 om 19h30

Locatie: FPPW – studieruimte boven de bibliotheek (eerste verdieping)

Prijs: Gratis toegang

 Inschrijven?

Inschrijven kan via Eventmanager via deze link. 

Ervaar je problemen met inschrijven? Contacteer dan dunantacademie@ugent.be en je wordt zo snel mogelijk geholpen.

Informatie over de auteur en gesprekspartners

  • Peter Tomlinson is een ervaringsdeskundige in psychose en verslaving en past deze kennis toe als ervaringswerker in de geestelijk gezondheidszorg. Daarnaast is hij een vrijwillig academisch medewerker aan de Universiteit Gent, waar hij publiceert over herstel, psychose en ervaringsdeskundigheid.
  • Wouter Vanderplasschen is verbonden aan de vakgroep Orthopedagogiek en voorzitter van de alumnivereniging GALOP (Gentse Alumni afstudeerrichtingen Pedagogische Wetenschappen en Sociaal Werk).
  • Clara De Ruysscher is als postdoctorale onderzoekster verbonden aan de onderzoeksgroep Herstel & Verslaving binnen de vakgroep Orthopedagogiek van de UGent. Haar expertise situeert zich voornamelijk op herstel bij mensen met complexe psychische ondersteuningsnoden en vermaatschappelijking van de geestelijke gezondheidszorg. Met actiegerichte, cocreatieve en etnografische onderzoeksmethoden probeert ze de doorleefde ervaringen van mensen in maatschappelijk kwetsbare situaties een centrale plaats te geven in haar onderzoek.
  • Florence Tomlinson is dochter van Pete en heeft een aangrijpende getuigenis geschreven in het boek.
  • Dagmar Vandebosch is de beste vriendin van Pete en getuigt over haar pogingen om in verbinding te blijven met Pete tijdens zijn psychose.
  • Stijn Vanheule is hoogleraar klinische psychologie en psychoanalyse aan de Universiteit Gent. Hij is expert op het vlak van psychoses en psychiatrische diagnostiek, en bestuurder van PsychoseNet België. Daarnaast is hij auteur van onder meer ‘Waarom een psychose niet zo gek is’ en ‘psychose begrijpen in 33 vragen’.

Informatie over het boek De waanzin voorbij

Tussen 2013 en 2015 maakte Peter een volslagen psychose door: extreme emoties, associatieve gedachten en waanovertuigingen maakten zich van hem meester. Nu zijn leven terug op de rails staat, krijgt hij verbazend genoeg maar zelden de vraag hoe het eigenlijk is om psychotisch te zijn. Velen lijken te veronderstellen dat psychose zo vreemd is dat het niet onder woorden gebracht kan worden, zeker niet door iemand die het heeft meegemaakt. Psychoten zouden niet weten wat ze zeggen, geen inzicht hebben in hun situatie, en zich achteraf toch niets meer herinneren. Niets is minder waar: Peters ervaringen zijn een schat van informatie voor al wie psychose beter wil begrijpen. In De waanzin voorbij deelt hij zijn verhaal en geeft hij zo een intieme inkijk in het hoofd van iemand die een psychose doormaakt. Peters verhaal wordt ondersteund door twee getuigenissen uit zijn persoonlijke kring en zeven reflecties door ervaringsdeskundigen, zorgprofessionals en academici. Dit bijzondere samenspel van perspectieven is onmisbare lectuur voor iedereen met een interesse in psychose, en dan vooral voor wie zelf psychose meemaakt, hun familie en vrienden, studenten, zorgprofessionals en onderzoekers. Het boek wil geen handleiding zijn – tenslotte is elke psychose uniek – maar wil wel een hoopvolle boodschap brengen: er is een leven voorbij de waanzin.

Meer informatie is terug te vinden via Uitgeverij Borgerhoff-Lamberigts –  Owl Press

  • Deel deze pagina: