Main content

Lena De Thurha is doctoraatsstudent bij het Centrum voor Contextuele Psychiatrie en betrokken bij het Building Bridges project, een onderzoek dat focust op de klinische implementatie van een mentale gezondheids app. De app wordt getest in een pilootgroep met clinici, die deze app gebruiken met hun cliënten, om aan de hand van de mensen hun ervaringen, de app te optimaliseren.

Een blik achter de schermen. Hoe wetenschappelijk onderzoek leidt tot betrouwbare tools, die kunnen worden ingezet, ter ondersteuning van mentaal welzijn, in het dagelijks leven.

Uw geestelijke gezondheid vanop uw smartphone monitoren

Een melding verschijnt op het scherm van uw smartphone: “Heb je tijd voor een paar vragen?” Ondanks dat je slaperig naar een Netflix-serie zit te kijken, lukt het je alsnog om de vragenlijst in minder dan een minuut in te vullen. Enkele dagen later kijken jij en je therapeut naar een grafiek op een computerscherm. De grafiek toont de ups en downs die zich afgelopen week afspeelden binnen je gemoedstoestand. Op de tijdslijn zie je duidelijk enkele punten die zich onderscheiden van de rest. Deze zijn momenten waarop je je schijnbaar positief voelde. Een infobox vertelt je dat je op een van deze momenten met een vriend in het bos aan het wandelen was. Bij het zien van dit, word je eraan herinnerd dat de natuur steeds een fijn en kalmerend effect op je heeft.
Dit is een eenvoudig voorbeeld van hoe het monitoren van je mentale gezondheid je kan helpen om je problemen beter in kaart te brengen en ze al dan niet aan te pakken. Zelf-monitoring via mobile apps is een van de technologieën die afgelopen jaren zijn ontwikkeld om de mentale gezondheidszorg beter te kunnen ondersteunen. Door meerdere malen per dag korte vragenlijsten in te vullen, te vragen naar actuele stemmingen en activiteiten, kun je op je smartphone gegevens verzamelen over jouw geestelijke gezondheid. In een grafiek bekijken hoe je positieve en negatieve emoties veranderen afhankelijk van; waar je bent, wat je doet en met wie je bent, is een manier waarop jij en je therapeut kunnen begrijpen wat er in jouw dagelijkse leven gebeurt en hoe verschillende situaties jouw geestelijke gezondheid beïnvloeden.

Wat is relevant om te monitoren?

In het Centrum voor Contextuele Psychiatrie werken wij samen met app ontwikkelaars, therapeuten en mensen met psychische klachten om apps en digitale tools te ontwikkelen die mensen kunnen ondersteunen bij het monitoren en meer leren over hun eigen geestelijke gezondheid. Een deel van dit werk is gericht op het begrijpen van welke soorten zelfmonitoringsinformatie nuttig zijn voor mensen met psychische problemen en hun therapeuten. Om hier meer over te weten te komen, hebben we verschillende focusgroepen gehouden.
Een van deze focusgroepen bestond uit mensen die een psychotische ervaring hebben doorgemaakt. Wanneer we de deelnemers vroegen wat voor hen relevant leek te zijn om te monitoren met betrekking tot hun geestelijke gezondheid, werden veel verschillende suggesties op tafel gelegd. “Zich prikkelbaar voelen”, “de drang hebben om radicale veranderingen in je leven aan te brengen”, “het gevoel hebben dat je verliefd bent” waren enkele voorbeelden die de deelnemers hebben ervaren tijdens of voor psychotische episodes, en die ze graag zouden monitoren. Hoewel iedereen een psychose anders ervaart, hebben deelnemers en onderzoekers een aantal gemeenschappelijke thema’s teruggevonden die kunnen worden gebruikt om zelfmonitoringsvragen te ontwikkelen. Thema’s die we onder andere terugvonden waren: stress, veranderde gedachtestroom, sterke emoties en paranormale ervaringen.

Wat is het effect van zelfmonitoring?

Met behulp van de informatie die we uit verschillende focusgroepen hebben verzameld, hebben we een zelfmonitoringstool voor de geestelijke gezondheid ontwikkeld, genaamd IMPROVE. Momenteel testen we het eerste prototype samen met therapeuten en cliënten in verschillende GGZ-instellingen in Vlaanderen. In deze testfase gebruiken cliënten de tool een week lang via hun smartphone waarna ze samen met de therapeut hun persoonlijke data bekijken en bespreken.

Wat we willen leren uit deze eerste testfase van IMPROVE is; hoe het is voor mensen met psychische problemen om zichzelf in hun dagelijks leven te monitoren, hoe zelfmonitoring hun reguliere therapie kan ondersteunen en of ze inderdaad verbeteringen in hun mentale gezondheid ervaren. Nog belangrijker: we willen leren welke veranderingen kunnen worden aangebracht om IMPROVE zo nuttig mogelijk te maken voor mensen die geestelijke gezondheidszorg zoeken. Het testen en optimaliseren van IMPROVE in samenwerking met de mensen die de tool uiteindelijk gaan gebruiken, helpt ons bij het ontwerpen van de digitale tools die mensen nodig hebben en het verbeteren van de geestelijke gezondheidszorg.


Meer weten over dit werk? Bezoek de webpagina, of neem contact op via buildingbridges@kuleuven.be

Lees hier andere blogs van CCP

  • Deel deze pagina:

Reacties:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *