Main content

Maanden na de voorziene data gaan de laatste 2 dagen van de unieke opleiding Masterclass Herstelgerichte Psychiatrie dan toch door op 7 en 14 september. In een corona-proef setting kunnen de deelnemers elkaar opnieuw ontmoeten in één van de aula’s van UGent.

De herstelgedachte verspreiden als een virus.

Omvergeblazen door de creativiteit van hulpverleners en ervaringsdeskundigen die herstelgericht werken binnen de Geestelijke Gezondheidszorg concreet maken, volgen de deelnemers elkaar op. Want dat is de opdracht! Na maanden luisteren, debatteren en discussiëren worden de rollen omgedraaid en is de cursist aan het woord. De herstelgedachte verspreiden over de werkvloer?  Hoe moet dat nu, hoe ziet dat eruit? Na elke voorstelling is er even tijd voor vragen en duiding. Om de herstelvisie makkelijker uit te dragen, giet elke deelnemer bovendien zijn of haar project in een overzichtelijke poster. In één oogopslag vind je op elke poster het doel, de aanpak en de resultaten van hun onderzoek. Meer hierover aan het einde van deze blog.

Plaatsen waar je verschillend mag zijn!

Vooraleer de deelnemers voor de jury hun best doen, worden we warmgemaakt door Peter Dierinck en Dirk Bryssinck, twee experten in herstelgericht werken. Beiden passen de herstelvisie dagelijks toe in een plaats buiten de psychiatrie. Peter bijt de spits af en legt uit wat kwartiermaken precies betekent. Hij neemt ons mee naar 7 verschillende plaatsen waar dit project reeds succesvol wordt uitgerold. Kwartiermakers zijn hulpverleners die gastvrije plaatsen creëren waar mensen met een psychische kwetsbaarheid veilig kunnen vertoeven. Lokale plaatsen waar niemand deskundig is, waar alles wat je doet wordt beschouwd als een vaardigheid en waar ‘wij-zijn-van-hier’ de mensen met elkaar verbindt. Plaatsen waar je verschillend mag zijn! Kwartiermaken gaat over samen doen en op die manier een netwerk uitbouwen voor mensen die daar nood aan hebben. Binnen kwartiermaken maakt men gebruik van verschillende methodieken en buddyprojecten om psychisch kwetsbaren terug in hun kracht te zetten.

Men gaat op zoek naar het verhaal achter de mens in een niet repressieve omgeving.

Ook Dirk Bryssinck biedt antwoord op noden die niet langer ingevuld geraken door de grote psychiatrische ziekenhuizen. Mensen met ernstige psychiatrische problemen die bovendien verslaafd zijn, uitbehandelde patiënten, kunnen terecht bij  Villa Voortman. De villa faciliteert voorlopig enkel dagopvang, maar Dirk kijkt uit naar toekomstige woonunits. Mensen met een dubbeldiagnoseproblematiek die soms omschreven worden als “zorgwekkende zorgvermijders” vinden in de Villa een laagdrempelig ontmoetingshuis dat niets te maken heeft met moeten. Een plaats waar men, na een herhaald mechanisme van uitsluiting, opnieuw verbinding kan vinden. In de Villa is er tijd en hanteert men een minimale structuur en maximaal respect. Men gaat op zoek naar het verhaal achter de mens, in een niet repressieve omgeving. De regels zijn flexibel aanpasbaar, waardoor ook gebruik bespreekbaar wordt. Gedreven rondt Dirk zijn voorstelling af aan de hand van vele voorbeelden.

Inspiratie voor een nieuwe Geestelijke Gezondheidszorg

Vanaf 1 oktober zullen de verschillende eindwerken worden gedeeld op de site en op de facebookpagina van psychosenet. De posters kan je nu al inkijken op www.psychosenet.be onder publicaties, mocht je alvast inspiratie willen opdoen. Tegen 10 oktober, dag van de GGZ, post psychosenet een overzicht van alle posters. Je zal kunnen ontdekken hoe de geestelijke gezondheidszorg er structureel anders kan uitzien buiten en ook binnen de bestaande structuren.

Een nieuwe manier van hulpverlenen

Sommige projecten zullen bestaan naast het huidige aanbod van de GGZ, andere voorstellen zijn ontworpen om te implementeren in de bestaande structuren. In ieder geval, wordt er begeesterd en dringt verandering zich op daar waar nodig. Hierbij mag er niet worden voorbij gegaan aan al de hulpverleners die dagelijks gedreven en gemotiveerd, binnen de beschikbare zorg, het verschil maken voor zoveel cliënten. Bedankt. Ook daar waar het huidig aanbod werkt, is bewondering op zijn plaats.

Alleszins, terwijl er fysieke ‘afstand’ werd gehouden, kwam herstelgericht werken via ‘verbinding en nabijheid’ als het ware tot leven. Een bijzonder contrast!

Wordt vervolgd…

  • Deel deze pagina:

Reacties:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *