Main content

Brenda is webredacteur van Psychosenet België. In deze blog vertelt ze hoe het idee voor een masterclass ‘herstelgerichte psychiatrie’ met de hulp van velen uitgroeide tot een concreet plan.

Een zaadje geplant

Een jaar geleden. Een race tegen de tijd. Er was een deadline. Op 28 november zouden we de website Psychosenet België lanceren. We waren bijna dagelijks op pad om filmpjes op te nemen. Anne Marsman, hoofdredacteur van Psychosenet, haar man Frank Bonekamp en ik. Met een camera en een ding dat eruit zag als een plumeau maar eigenlijk een microfoon was en de nodige spots. Het was professor Peter Rober die met het idee kwam. Of er geen masterclass moest komen om hulpverleners (nog meer) bij te scholen in het herstelgerichte denken in de GGZ. Een zaadje werd geplant.

Steun van VVP

Kort daarop verzamelden we een aantal gedreven professoren: Peter Rober & Inez Germeys van de KULeuven, Stijn Vanheule van UGent en Philippe Delespaul van de Universiteit Maastricht. Zij werden het kernteam. Voor we het idee voor een masterclass wilden uitwerken, besloten we een verkennend congres te organiseren. Was er überhaupt interesse? Psychiater en voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Psychiatrie (VVP) Kirsten Catthoor legde het idee voor aan de psychiaters. Ook van hen kregen we de nodige steun.

Of er nood is aan een structurele opleiding ‘herstelgerichte psychiatrie’?

We kwamen een aantal keren samen om te brainstormen en om sprekers en een datum te zoeken voor het congres. 14 december 2018 zou ‘the day’ worden. Het was bang afwachten of er interesse zou zijn.  Na minder dan een maand bleek de studiedag met 220 plaatsen volledig volzet. 80 mensen staan nu nog op de wachtlijst. Of er nood is aan een structurele opleiding ‘herstelgerichte psychiatrie’? Ja. Zo blijkt. Om de vele mensen die niet op de dag aanwezig kunnen zijn niet teleur te stellen, zochten we een sponsor om de bijdragen van de sprekers op 14 december in te blikken in filmpjes. Door de financiële steun van schoenenbedrijf Cortina zullen we ervoor kunnen zorgen dat de know how die op het congres gedeeld wordt ook via social media en onze website anderen kan bereiken.

Verder timmeren

Vandaag timmerden we verder aan ons plan. We zaten samen met professor Stijn Vanheule van UGent om onze masterclass verder vorm te geven zodat ze kan aangeboden worden binnen de permanente vorming van de Universiteit Gent in samenwerking met de KuLeuven, Universiteit Maastricht en de steun van de VVP.

De krijtlijnen van de masterclass

De masterclass zal bestaan uit 9 lesdagen en één werkveldexcursie, startend in september 2019 tot juni 2020. Er is plaats voor 32 deelnemers. Die deelnemers zijn afkomstig uit verschillende disciplines: artsen, psychologen, orthopedagogen, sociaal werkers, ergotherapeuten, psychiatrisch verpleegkundigen en (familie)ervaringsdeskundigen. De laatsten zouden 1/5 betalen van het cursusgeld. Er wordt een verdeelsleutel gehanteerd om een gelijkmatige verdeling te garanderen over de verschillende disciplines. Want precies daarop willen we inzetten, de inbreng van kennis vanuit verschillende domeinen. Elke lesnamiddag bestaat uit 2 uur input van een deskundige en 2 uur actieve vertaling naar het eigen werkveld waarbij de ervaringen vanuit de verschillende disciplines en deelnemers worden uitgewisseld.

Interesse?

Het voorstel moet in februari nog goedgekeurd worden door de universiteit. Dan zouden we in mei kunnen overgaan tot de inschrijvingen. Via ons inschrijvingsformulier van het congres gaven al 125 mensen aan dat ze eventueel interesse hebben in de masterclass. Wij hopen alvast dat we tegen juni 2020 32 mensen een diploma van expert in de herstelgerichte psychiatrie kunnen geven zodat zij op hun beurt verder mensen kunnen scholen. Deze masterclass is een pilootproject, maar hopelijk een eerste van vele daaropvolgende masterclasses, in Gent, Leuven of Maastricht.

Vruchten plukken in de toekomst

En zo werd een jaar geleden een zaadje geplant en ontluikt vandaag het eerste scheutje. We zijn blij dat zoveel mensen zich actief inzetten om ons plantje te laten groeien opdat de Geestelijke gezondheidszorg, cliënten, hulpverleners én familieleden er in de toekomst de vruchten van kunnen plukken.

 

Een webpagina met meer info volgt in de komende weken.

  • Deel deze pagina:

Reacties:

  1. beste,

    ik ben sinds 2012 aan de slag met herstelgerichte psychiatrische zorg en dit onderwerp boeit mij dus uitermate.
    waar kan ik mij bijgevolg inschrijven?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *