Main content

“De lokale en federale politietop publiceerde een infofiche gericht aan alle personeelsleden. Daarin worden duidelijke richtlijnen vermeld over hoe ze best omgaan met arrestanten die symptomen van het zogenaamde Excited Delirium Syndrome (EDS) vertonen, de gemoedstoestand waarbij arrestanten uiterst agressief zijn en onder meer zichzelf pijnigen, zoals in de zaak-Chovanec”, vermeldt de Knack.

“Vooreerst is er de vraag of er überhaupt een psychiatrische diagnose in deze situatie gesteld kan worden” …

… schrijft Brenda Froyen. Brenda is auteur & lerarenopleider, lid van de Hoge Gezondheidsraad en voormalig webredacteur van Psychosenet.be. Haar boek ‘Ben ik dan nu weer normaal?’ verschijnt in oktober bij Borgerhoff & Lamberigts.

In deze link vindt u het artikel van Brenda Froyen (verschenen in De morgen van twee september) Is ‘Excited Delirium Syndrome’ een vrijgeleide voor politiegeweld?  waarin ze zich terecht zorgen maakt over een pseudo wetenschappelijk discours om te vergoelijken dat mensenrechten worden geschonden.

“EDS wordt genoemd bij George Floyd, bij Jonathan Jacob en Jozef Chovanec. Leden ze alle drie aan dezelfde ziekte, of zijn het niet eerder de symptomen van een samenleving die alles wat ‘afwijkend’ of ‘anders’ is wil beteugelen?”

page1image2910833088

page2image2843391728
  • Deel deze pagina: