Main content

De Actiegroep ‘Ervaringsdeskundige Hulpverleners’ heeft onlangs aangekondigd nieuwe intervisiegroepen te starten.

Dit is een spannende kans voor hulpverleners om zich bezig te houden met een praktijk die hun levenservaringen en persoonlijke verhalen waardeert. In deze post gaan we na waarom intervisie belangrijk is voor hulpverleners en hoe de nieuwe intervisiegroepen hen ten goede kunnen komen.

Levenservaringen en hun impact op hulpverlening

Hulpverlening in de GGZ is een beroep dat empathie, medeleven en begrip vereist. Het vermogen om contact te maken met cliënten en hun problemen te begrijpen is cruciaal voor het verlenen van effectieve zorg. Hulpverleners zijn echter niet immuun voor hun eigen problemen en ervaringen. Persoonlijke ervaringen, trauma’s en emoties kunnen van invloed zijn op hoe hulpverleners met cliënten omgaan en complexe situaties hanteren.

Helaas kunnen werkbesprekingen vaak oppervlakkig of ongemakkelijk aanvoelen voor hulpverleners die zich geremd voelen om open te zijn over hun persoonlijke verhalen en gevoelens. Dit kan leiden tot een gebrek aan verbondenheid en begrip tussen collega’s, wat het doel van intervisie tenietdoet.

De kracht van ervaringsgerichte intervisie

De Actiegroep ‘Ervaringsdeskundige Hulpverleners’ erkent het belang van ervaringsgerichte intervisie. Deze vorm van intervisie stelt hulpverleners in staat hun persoonlijke verhalen en ervaringen te delen in een veilige en ondersteunende omgeving. Hierdoor kunnen zij zichzelf, hun collega’s en hun cliënten beter leren kennen.

De intervisiegroep van UilenSpiegel, die sinds 2021 maandelijks bijeenkomt, is een mooi voorbeeld van de kracht van ervaringsgerichte intervisie. De groep bestaat uit hulpverleners met ervaring in de geestelijke gezondheidszorg die vinden dat hun persoonlijke ervaringen een kracht zijn in hun werk. Ze hebben een hechte gemeenschap gecreëerd waar elk lid authentiek naar voren kan komen met hun verhaal en feedback, zelfs als dat soms pijnlijk of onaangenaam is.

Voordelen van deelname aan ervaringsgerichte intervisiegroepen

Deelnemen aan een ervaringsgerichte intervisiegroep kan ongelooflijk nuttig zijn voor hulpverleners. Door persoonlijke verhalen en ervaringen te delen, kunnen ze:

  • Een dieper begrip krijgen van zichzelf en hun collega’s
  • Nieuwe benaderingen leren om met complexe situaties om te gaan
  • Een ondersteunende gemeenschap opbouwen van gelijkgestemde professionals
  • Nieuwe moed en motivatie opdoen om hun werk voort te zetten
  • Hun vermogen om contact te maken met hun cliënten en hen te begrijpen verbeteren.
  • Deelnemen aan de actiegroep ‘Ervaringsdeskundige Hulpverleners’

Herken je jezelf in het bericht van de Actiegroep ‘Ervaringsdeskundige Hulpverleners’, of ben je geïnteresseerd in meer informatie over hun intervisiegroepen, neem dan contact op via actiegroep.hulpverleners@uilenspiegel.net.

  • Deel deze pagina: