Main content

Vraag

Door een aaneenschakeling van negatieve ervaringen in de jeugd heb ik angsten en coping mechanismes. Mijn vraag is: kunnen deze nog hanteerbaar zijn na je 40ste?

Antwoord

Beste ,

Dit is een belangrijke vraag waar veel mensen mee worstelen. Als je allerlei negatieve dingen meemaakt in je jeugd en je hebt een bepaalde manier ontwikkeld om daar mee om te gaan, kan je dat dan nog veranderen als je volwassen bent?

We weten uit wetenschappelijk onderzoek dat de jeugd- en kinderjaren een heel belangrijke periode zijn die een grote impact hebben op hoe je je als volwassene zal voelen. De kinder- en jeugdjaren zijn de belangrijkste leerperiode waar je ook manieren leert om met dingen om te gaan – zo kan je helpende strategieën leren om bijvoorbeeld met stress om te gaan – maar soms zijn die strategieën helemaal niet helpend. De vraag is nu, kan je dit later nog veranderen?

Het antwoord daarop is ja. Mensen kunnen ook na de kinder- en jeugdjaren nog leren, hun gedrag veranderen en ook angsten kunnen verminderen of verdwijnen. Maar, dit is geen makkelijk proces en gaat niet zomaar vanzelf. Hier heb je hulp bij nodig. Daarom is psychologische therapie zo belangrijk. In de therapie kan je samen met de therapeut onderzoeken welke factoren een rol spelen bij het ontstaan van je klachten, en wat je zelf kan doen om hier anders mee om te gaan.

Voor angstklachten is aangetoond dat bijvoorbeeld cognitieve-gedragstherapie een goed effect heeft. Je leert op een andere manier met je klachten om te gaan waardoor ze ook minder heftig zullen worden of helemaal zullen verdwijnen. Als je in je jeugd traumatische ervaringen hebt meegemaakt, zijn er ook goed onderzochte trauma-therapieën die je leren om hier mee om te gaan en weer verder te kunnen.

Het antwoord is dus ja, dit kan nog veranderen maar het is belangrijk dat je de hulp zoekt van een goede therapeut.

Met vriendelijke groet,

Inez

Beantwoord door: Inez Germeys (onderzoeker) op 30 november 2018
  • Deel deze pagina: