Main content

Vraag

Beste,

Nadat ik een eerste psychotische opstoot heb gehad ben ik na twee weken hervallen in een acute psychotische toestand. Sindsdien krijg ik intensief Abilify toegediend. Ik merkte zelf dat ik dit in het begin wel nodig had, maar dat gevoel is ondertussen weg.

Ik krijg Abilify sinds vier weken: de eerste week 30 mg per dag en in de tweede week kreeg ik een depot (400 mg). Toen moest ik ook de pilletjes (20 mg/dag) doornemen tot de spuit in werking zou gaan, tot twee weken na de inspuiting.
In de helft van de derde week kreeg ik veel last van de bijwerkingen en mocht ik terugvallen op 10 mg/dag.

Momenteel, aan het begin van de vierde week, ondervind ik enkel nog de bewerkingen. Dit gaat over sufheid, houterig en langzaam bewegen, moeilijk concentreren, spasmen in het gezicht, in mindere mate een vorm van constipatie,…

Mijn grote schrik is dat deze bijwerkingen blijvend zijn door de hoge dosering die ik heb gehad. Ook heb ik begrepen dat er een stabilisatie van het dopamineniveau plaatsvindt. Is dit een tijdelijke of blijvende stabilisatie?

Ik zou immers graag leren omgaan met mijn psychotische gedachten in plaats van dat ze onderdrukt worden door medicatie die een hele hoop negatieve effecten met zich meebrengt.

Alvast bedankt voor uw antwoord!

Antwoord

Beste,

De bijwerkingen die je omschrijft op motorisch en mentaal vlak zijn erg kenmerkend voor antipsychotica. Het is mijn ervaring dat ze doorgaans bij Abilify iets minder vaak voorkomen. Dit betekent natuurlijk niet dat ze niet kunnen voorkomen. Dit soort plots ontstane bijwerkingen kort na de start van de behandeling zijn tijdelijk van aard. Ze verdwijnen na het verlagen van de dosis of het stoppen van de behandeling. Het is altijd aangewezen om te zoeken naar een geschikt medicijn met een aanvaardbaar evenwicht tussen werking en bijwerkingen.

Naar mijn mening is de behandeling best een combinatie tussen het leren omgaan met en het onderdrukken van psychotische symptomen. Als psychotische symptomen te heftig zijn, is het vaak moeilijk ze te hanteren en ermee om te gaan. Natuurlijk kunnen bijwerkingen meer storend worden naarmate je je psychisch beter begint te voelen. Het mag natuurlijk niet zo zijn dat de bijwerkingen je verhinderen om te leren omgaan met de symptomen. Het kan dus nodig zijn om in een latere fase de behandeling opnieuw bij te sturen.

Succes met de zoektocht naar het juiste evenwicht.

Groeten,

Jeroen

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 21
Beantwoord door: Jeroen Kleinen op 12 maart 2019
Expert Avatar

Jeroen is psychiater en systeemtherapeut verbonden aan het PC Sint-Hiëronymus te Sint-Niklaas en werkzaam binnen het mobiel team langdurige zorg regio noord van het Netwerk Geestelijke Gezondheid ADS.

  • Deel deze pagina: