Main content

Vraag

Beste mijnheer,

Ik werk als beginnend psycholoog in een groot woonzorgcentrum en kom af en toe ook in aanraking met bewoners met psychose. Ik vind het echter moeilijk om bij veel bewoners het onderscheid tussen psychose en dementie te navigeren.

Bij dementie zien we ook vaak hallucinaties (bv. iemand op een stoel zien zitten die er niet is), wanen (bv. in het verleden leven), negatieve symptomen, en cognitieve moeilijkheden. Daarnaast zie ik dat bij ouderen die nog helder zijn maar duidelijk in een psychotische episode zitten, het gesprek vaak bemoeilijkt wordt door hun hoge leeftijd (slechthorend, cognitief beperkt, …).

Ik vroeg me af of u tips had rond psychose bij hoogbejaarden (80+)/ in het woonzorgcentrum, of bepaalde literatuur kan aanraden.

Alvast bedankt voor uw tijd.

Antwoord

Geachte,

Eerst en vooral wil ik meegeven dat het inderdaad nogal belangrijk lijkt om bij oudere mensen na te gaan of het om een psychose gaat of om een depressie. Ik dacht dat daar testen voor bestonden (indien het natuurlijk mogelijk is of nodig is om zo een test af te nemen). Ik weet daar zelf niet veel over maar misschien kan u dat even navragen bij Michael Portzky. Een auteur bij Witsand en dus te bereiken via die uitgever. Hij is testpsycholoog.

Wat ook bij bejaarde mensen zeer belangrijk is is nabijheid. Ik geloof nogal in presentie. U hebt gelijk dat dat bij oudere mensen moeilijker is maar daarom misschien des te belangrijker om u niet te laten afschrikken door bvb slechthorend, cognitief beperkt...

Veel respect voor het mooie werk dat u doet bij een groep van mensen die vaak te veel in de kou blijft staan op vlak van psychische ondersteuning.

Met vriendelijke groeten,

Peter

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 65+
Beantwoord door: Peter Dierinck op 25 augustus 2022
Expert Avatar

Peter is klinisch psycholoog in Psychiatrisch Centrum Gent-Sleidinge en werkt voor TeGek!? met een Vlaams project Kwartiermaken
Hij is vooral werkzaam rond herstel, kwartiermaken en vermaatschappelijking van de geestelijke gezondheidszorg. Peter schreef het boek “Hoop verlenen” (Witsand, 2017) en het "handboek kwartiermaken" (Witsand, 2020)

  • Deel deze pagina: