Main content

Vraag

Beste,

Mijn vader is vastgesteld met “maniacale psychose”. Wij hebben meerdere keren geroepen naar hulp, maar niemand wilt ons helpen. Hij heeft wanen en terorriseert ons. Duwt ons in de schulden omdat hij achter onze rug kredietkaarten en leningen aangaat, nadien blijft hij beweren dat dat niet waar is ook al komen er aanmaningen. Hij neemt zijn medicatie niet. Verzint van alles en nog wat.

Meermaals gevraagd aan de psychiater om een bewindvoerder (advocaat) aan te stellen zodat ze zijn geld kunnen beheren en controle hebben over hem. Zijn psychiater weigert alles.

We zijn uitgeput en kunnen het niet meer aan. Wij zijn radeloos want we hebben het gevoel dat wij in de steek worden gelaten. Dit is al 3 jaar zo, meer en meer schulden, wij kunnen het niet meer aan, alle hulp wordt ons geweigerd.

Waar vinden wij goede hulp?

Alvast bedankt!

Antwoord

Beste,

Dank om uw vraag te stellen via PsychoseNet.

Ik begrijp dat jullie in een erg moeilijke situatie gekomen zijn door de ziekte van uw vader, en het gedrag dat hij stelt.

Het voornaamste probleem bij iemand die manisch is, is de euforie waarin die persoon zich bevindt. Daardoor is hij of zij niet gemotiveerd om iets aan de situatie te veranderen. Want na de manie komt meestal de depressie, en dat is veel erger voor de persoon zelf. Van een manie heeft de omgeving meer last, van een depressie de patiënt.

Om juridische stappen te zetten, is inderdaad altijd een medisch attest van een arts noodzakelijk. Zowel voor een gedwongen opname, als voor een bewindvoering.

Ik denk wel dat er mogelijkheden zijn om hier uit te geraken. Jullie kunnen zich wenden tot de huisarts, die de patient goed kent, maar ook zicht heeft op de familiale situatie. Hij of zij kan ook een attest voorlopige bewindvoering opstellen. Dit kan op basis van het medische dossier, het is niet nodig dat de arts de patiënt ook op consultatie ziet.

Jullie zouden ook naar de vrederechter kunnen gaan in het Kanton waar jullie wonen, die kan dan in wijsheid besluiten wat het beste is om te doen, ambtshalve optreden, of een arts vorderen om onderzoek te doen.

Ik wens jullie alvast veel goede moed en veel sterkte om met deze situatie om te gaan.

Met hartelijke groeten,
Kirsten

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: op 21 mei 2023
  • Deel deze pagina: