Main content

Vraag

Beste,

Ik werk als orthopedagoog voor een organisatie die mensen met een visuele beperking ondersteunt en via sensibilisering aan een inclusieve wereld werkt.

In het kader van een project zijn we psychologische en psychiatrische comorbiditeit bij visuele beperking aan het bekijken. Momenteel focussen we op psychose en we vroegen ons af of er in België tips, ervaringen, good practices, … zijn van psychose bij blinde of slechtziende personen?

We schuimen het internet af en vertrekken van eigen ervaringen in de organisatie, maar eventuele extra hulp is zeker welkom. We zijn op zoek naar algemene info, maar focussen ook zeker op assessment en diagnostiek.

Alvast bedankt!
Met vriendelijke groeten

Antwoord

Beste,

Hartelijk dank voor je vraag.

De literatuur rond de relatie tussen visuele beperking en psychose is zeer beperkt, met ook wat tegengestelde informatie. Er is wel geweten dat doofheid samenhangt met een hogere kans op psychose, maar voor een visuele beperking is dit minder aangetoond.

Wat wel zo lijkt te zijn, is dat mensen die op een bepaalde moment meer slechtziend of blind worden, een groter risico lopen dan mensen die slechtziend of blind geboren worden. Bij doofheid zien we dat ook, dat het risico groter is op het moment dat mensen meer slechthorend worden. Dit heeft mogelijk te maken met veranderingen in sociale processen, die plots aangepast moeten worden aan een nieuwe realiteit, waardoor de kans op fouten groter wordt.

Ik heb niet meer informatie over good practices of concrete tips. Ik denk dat het vooral een erg onderbelicht domein is, dus mooi dat jullie dat wel oppakken. Mochten jullie meer informatie hierover vinden, die ook relevant is voor PsychoseNet, laat het ons dan zeker weten via info@psychosenet.be. Wij verspreiden het graag verder.

Beste groeten,

Inez

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Inez Germeys op 16 mei 2024
Expert Avatar

Inez is psycholoog en hoogleraar Psychiatrie binnen het Center for Contextual Psychiatry aan KU Leuven. Zij doet voornamelijk onderzoek naar de interactie tussen de persoon en zijn omgeving bij het ontstaan van psychische klachten. Inez is ook expert in het gebruik van digitale technologie bij de behandeling van psychische aandoeningen.

  • Deel deze pagina: