Main content

Vraag

Hallo,

Kan je sneller ziek worden tijdens de winter?

Met vriendelijke groeten

Antwoord

Beste,

Ik veronderstel dat je vraagt of iemand sneller psychische klachten kan ontwikkelen in de winter.

In ieder geval, in de herfst en de winter is het daglicht zwakker. Ook is het minder lang licht en de zon komt later op. Dit kan ervoor zorgen dat iemand zich wel eens somber voelt en meer behoefte heeft aan slapen en eten. Dit noemen we ook wel een winterdip of de 'winterblues'.

Als deze klachten ieder jaar weer terugkomen en er zijn ook nog andere depressieve klachten dan kan er sprake zijn van een winterdepressie (ook wel seizoensdepressie genoemd). Ongeveer 3 op de 100 mensen zou er last van hebben. Het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en kan op alle leeftijden voorkomen.

Een van de hypotheses over het onderliggende mechanisme ervan heeft betrekking op het zgn. 'slaaphormoon' melatonine, dat in de donkere dagen te veel actief zou blijven in lichaam en brein en zo een gevoel van gebrek aan energie zou onderhouden. Een andere werkhypothese heeft te maken met het feit dat de chemische boodschapperstof serotonine volgens sommige studies sneller zou verdwijnen dan gewoonlijk tijdens die maanden.

Als je zelf merkt dat je hier toch gevoelig voor bent, kan je natuurlijk extra preventief proberen inzetten op aanpassingen in je levensstijl in die periode van het jaar: zoek bijvoorbeeld zo vaak als het maar engiszins kan, het zonlicht op. Of laat je niet verleiden om minder te bewegen, net integendeel – dit samen met anderen doen kan daarin erg helpen. En om je energiehuishouding zo sterk mogelijk te houden: blijft zeker 's nachts aan een goede slaap werken.

Wim Simons

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Wim Simons op 19 maart 2023
Expert Avatar

Wim is behandelend en beleidspsychiater in de VZW St. Annendael in Diest. Samen met de multidisciplinaire teams binnen en buiten het ziekenhuis probeert hij voortdurend in een verbindende en evenwaardige open dialoog te gaan met mensen met ernstige psychiatrische problemen én hun betrokkenen. Om samen te werken aan hun herstel.

  • Deel deze pagina: