Main content

Vraag

Ik heb jaren geleden een psychose gehad en neem sindsdien Invega 3 mg. Voorbije winter heb ik dit even moeten opbouwen naar 6 mg, nadat ik een periode mijn medicatie-inname had onderbroken.

Toen ik de dosis van 6 mg nam, had ik last van overdreven emotionaliteit en soms vreemde gedachten, hoewel ik niet kan zeggen dat ik psychotisch was. Ik neem nu 3 mg en dan een dag niets en dan weer 3mg.

Ik merk dat ik heel moeilijk mijn medicatie kan afbouwen en ervaar angst om dit te doen. Toch zou ik mijn medicatie-inname willen stoppen.

Zijn er periodes waarin dit gemakkelijker gaat, bijvoorbeeld de lente?

Welke perspectieven heb ik om de medicatie af te bouwen?

Ook de bijwerkingen baren mij zorgen, borstvorming en gewichtstoename, omdat ik belang hecht aan mijn fysieke conditie.

 

Antwoord

Beste,

Het gebeurt wel vaker dat je in bepaalde perioden (bijvoorbeeld bij meer stress, en soms is het inderdaad ook seizoensafhankelijk) een hogere dosis lijkt nodig te hebben om je evenwicht te kunnen handhaven. Ook komt het frequent voor dat volledig stoppen vaak erg moeilijk blijkt, dat mensen zich stabieler en functioneler voelen bij de laagst reguliere dosis (in dit geval 3 mg Invega) dan wanneer ze er volledig mee stoppen. Duidelijke wetenschappelijke evidenties om deze stof om de andere dag in te nemen, zijn er eigenlijk niet, omdat het bedoeld is om dagelijks in te nemen.

Maar bij ieder individu zijn er natuurlijk verschillen. Die kan je eigenlijk enkel in samenspraak met je eigen psychiater zo goed mogelijk proberen leren kennen, zodat je keuzes kunt maken die bij jouw eigen persoon en kwetsbaarheid passen.

Bijwerkingen, zoals jij die beschrijft, moeten natuurlijk ook een belangrijke rol kunnen spelen in de keuzes die je in overleg met je behandelaar wil maken. Een van de bijwerkingen van die stof kan er in bestaan dat de hypofyse gestimuleerd wordt om prolactine te produceren - dit kan je laten controleren bij een bloedname. Meestal merk je dit inderdaad zo ook wel al: je voelt meer spanning aan de borsten of ervaart misschien libidoproblemen door een secundair tekort aan testosteron. In ieder geval is het raadzaam om dit voor jouw specifieke situatie eens met je huisarts of, na diens verwijzing, met een endocrinoloog te bespreken.

In verband met je bezorgdheid over het risico op gewichtstoename, kan ik je 2 dingen vertellen. Eerst en vooral behoort Invega tot de '2de generatie antipsychotica'. Van deze groep medicijnen is het bekend dat er een iets hoger risico is op het ontwikkelen van gewichtstoename en suikerziekte (maar ook weer niet bij iedereen). Bijgevolg is het opvolgen van een preventief-gezonde levensstijl (met beweging en gezond dieet) dus een extra aandachtspunt om je daar beter tegen te beschermen.

Anderzijds is Invega wel een van de recentere stoffen in die klasse medicijnen, waarbij er bij de ontwikkeling veel aandacht is gegaan naar het zoveel mogelijk beperken van dit risico. Maar om jouw individueel diabetesrisico alleszins goed in het oog te houden, zou je best een nuchtere bloedname laten doen bij de huisarts. Zo kan die het verder mee inschatten en opvolgen, en opnieuw al dan niet kan doorverwijzen naar een endocrinoloog.

Wim Simons

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 37
Beantwoord door: Wim Simons op 18 februari 2019
Expert Avatar

Wim is behandelend en beleidspsychiater in de VZW St. Annendael in Diest. Samen met de multidisciplinaire teams binnen en buiten het ziekenhuis probeert hij voortdurend in een verbindende en evenwaardige open dialoog te gaan met mensen met ernstige psychiatrische problemen én hun betrokkenen. Om samen te werken aan hun herstel.

  • Deel deze pagina: