Main content

Vraag

Beste,

Ik heb een reeks opnames en een collocatie achter de rug. Mijn laatste opname is echter vreselijk afgelopen.

In het bijzijn van mannen werden mijn kleren kapot geknipt. Ook werd ik vastgebonden en stond ik vol blauwe plekken. Ik kon hier echter niets tegen doen.

De dag na mijn zelfmoordpoging werd ik door de arts ontslagen. Bovendien kreeg ik de mededeling dat ik nergens nog geholpen kan worden. Ik heb de indruk dat niemand me wil helpen.

Zelf ben ik nooit agressief geweest of heb ik mensen willen pijn doen. Wel heb ik last van een paniekstoornis en vertoon ik symptomen van borderline.

Wat kan ik doen als iedereen me wegstuurt?

Alvast bedankt!

Antwoord

Beste,

Het is belangrijk om te weten dat er verschillende soorten opnames bestaan: de gedwongen opname en de vrijwillige opname.

Een gedwongen opname (of de vroegere "collocatie") is inderdaad een zware gebeurtenis dat een grote impact kan hebben op de betrokkene. Voor een gedwongen opname is, hoe dan ook, de tussenkomst van een Vrederechter vereist. Zonder tussenkomst van een Vrederechter, is een gedwongen opname niet mogelijk. Bovendien moet er ook voldaan zijn aan de toepassingsvoorwaarden van de "Wet van 26 juni 1990 betreffende de bescherming van de persoon van de geesteszieke".

Zoals wij reeds uit de naam kunnen afleiden, is de vrijwillige opname volledig verschillend van een gedwongen opname. Een vrijwillige opname gebeurt wanneer de betrokkene zelf de vraag stelt aan de zorgverleners of de zorginstelling om te worden opgenomen en te worden behandeld voor een psychiatrische aandoening. Bij deze situatie komt er dus geen Vrederechter tussenbeide. Natuurlijk kan een vrijwillige opname enkel en alleen als er in de zorginstelling nog plaats vrij is.

Het is aangeraden om u in eerste instantie te laten begeleiden door uw huisarts. Uw huisarts kan u immers doorverwijzen naar een psychiater en/of misschien verder helpen in uw zoektocht naar een vacante plaats in een zorginstelling teneinde een vrijwillige opname te regelen.

Ik hoop u hiermee wat geholpen te hebben.

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 22
Beantwoord door: Julie Hantson op 3 oktober 2019
Expert Avatar

Julie Hantson is een advocaat gespecialiseerd in het medisch recht en het gezondheidsrecht. Zij legt zich onder andere toe op de rechten van de patiënten en de gedwongen opname. Als onderzoeker is zij ook verbonden aan de Leerstoel Gezondheidsrecht en Gezondheidsethiek (AHLEC) van de Universiteit van Antwerpen.

  • Deel deze pagina: