Main content

Vraag

Goedenavond,

Ik kan niet veel vinden over het verschil tussen antipsychotica en antidepressiva. Wat is het verschil tussen beide? Werken ze in op het brein?

Alvast bedankt voor uw reactie.

Antwoord

Beste,

Antidepressiva en antipsychotica zijn beide psychofarmaca. Medicatie die inwerken op het brein, om psychiatrische aandoeningen te behandelen. Het zijn echter totaal verschillende vormen van medicatie.

Antidepressiva zijn geneesmiddelen die vooral invloed uitoefenen op de neurotransmitters serotonine en noradrenaline. Ze verhogen de concentratie van deze stofjes in de synaps van de zenuwcellen in de hersenen, waardoor het gevoel van somberheid kan verminderen.

Antipsychotica zijn geneesmiddelen die vooral invloed hebben op het metabolisme van de neurotransmitter dopamine. Ze verlagen de concentratie van dopamine in de synaps. Daardoor vermindert het gevoel van overprikkeling dat de psychose kenmerkt.

Ik hoop dat je hier alvast verder mee kan!

Hartelijke groeten,

Kirsten

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 18
Beantwoord door: Kirsten Catthoor op 4 februari 2020
Expert Avatar

Kirsten Catthoor is als psychiater werkzaam in het psychosecircuit van het Psychiatrisch Ziekenhuis Stuivenberg in Antwerpen, een ziekenhuis waar zowel de begoede middenklasse als ook kansarmen terecht kunnen voor dezelfde herstelgerichte aanpak, met medicatie en verschillende vormen van therapie. De strijd tegen stigma in de psychiatrie is een belangrijk aandachtspunt.

  • Deel deze pagina: