Main content

Vraag

Beste,

Mijn zoon heeft sinds kort een vriendin die onverwacht zwanger werd. Ze heeft beslist om het kind te houden en mijn zoon wil zijn vaderschap opnemen. Maar nu wordt met de dag duidelijker dat de vrouw kampt met een borderline persoonlijkheidsstoornis.

We maken ons grote zorgen hoe het nu verder moet. In een mum van tijd is de relatie erg toxisch geworden en we vrezen voor de baby.

Wat kunnen we doen?

Alvast bedankt!

Antwoord

Beste,

Ik lees dat jullie bezorgd zijn over de aard van de relatie waar jullie zoon en zijn vriendin in verkeren. Verder merk ik op dat jullie een sterk vermoeden hebben dat jullie zoon's vriendin zich regelmatig op het grensgebied bevindt. Dit alles in combinatie met een zwangerschap, die mogelijks hormonaal ook heel wat met zich meebrengt in de context van een prille relatie.

Ik kan me voorstellen dat jullie er alles aan willen doen om jullie kleinkind mee een goede start te bezorgen, maar alsook het contact met jullie zoon, zijn vriendin, jullie kleinkind en zijn gezin tout court willen bewaren en koesteren.

Wat ik jullie vooral toewens is een manier vinden om hierover verbindend in gesprek te gaan met hen, met je zoon, met hen als koppel, met hen als toekomstige ouders.

Is er een mogelijkheid om deze bezorgdheden met hen te bespreken? Zijn er toegangspoorten die zowel transparant, open als verbindend kunnen zijn? Mogelijks is er al een hulpverlener betrokken bij de vriendin van jullie zoon en kunnen jullie ook de vraag stellen naar een familiegesprek daar?

Mocht er sprake zijn van een BPS, en hetzelfde, mocht hier geen sprake van zijn, lijken mij duidelijke en heldere communicatie belangrijk waarin liefdevolle grenzen gesteld kunnen worden. Het klinkt ook alsof hun relatiepatroon afwijkt van de normen en waarden die jullie koesteren als het over relaties gaat. Verder lijkt het me ook goed om bepaalde triggers die leven tussen de relaties die jullie onderling hebben (jullie vs je zoon en zijn vriendin) goed door te spreken en alsook liefdevol te begrenzen (dit tollereren we wel en dit tollereren we niet.., dit is hoe wij met elkaar willen omgaan etc.).

BPS, kan natuurlijk niet weerhouden worden zonder psychiatrische/ psychologische diagnostiek.

Mochten jullie zorgen maken om jullie kleinkind en zijn ouders, is er vanuit de materniteit vaak ook psychologische zorg die aangesproken kan worden en zijn er heel wat moeder-kind-units binnen Vlaanderen die aangesproken kunnen worden.

Ik hoop dat jullie de verbinding met elkaar niet verliezen, want zoals men zegt: it takes a village to raise a child.

Hopende jullie voldoende te hebben gehoord,
Vriendelijke groeten,
Alien Hoorelbeke

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie null
Beantwoord door: Alien Hoorelbeke op 26 februari 2024
Expert Avatar

Alien Hoorelbeke is klinisch orthopedagoog en gezinstherapeut.
Ze is tevens familie-ervaringsdeskundige. Alien is verbonden aan haar eigen privépraktijk voor kinderpsychiatrie en -psychotherapie en heeft een voorliefde voor het werken met zeer jonge kinderen. Alien gelooft in de kracht van de kwetsbare hulpverlener en draagt graag haar steentje bij om het taboe rond psychische kwetsbaarheden te helpen doorbreken.

  • Deel deze pagina: