Vraag
Beste,
Ik heb de indruk dat het vooral erg gevoelige, empathische mensen zijn die psychosegevoelig zijn, waarbij er vaak onderliggend angsten en trauma’s aanwezig zijn. Zijn er specifieke therapieën die hun positief effect vandaag wetenschappelijk bewezen hebben? Ik denk maar aan familieopstellingen, contextuele systeemtherapie, … Wordt daar vandaag specifiek onderzoek naar gedaan?
Ik stel me soms de vraag hoe het nog kan dat er vandaag in België nog soms in eerste instantie medicatie als eerste hulpmiddel wordt aangeboden i.p.v. therapieën (in groep of individueel).
Alvast bedankt!
Antwoord
Beste,
Hartelijk dank voor je vraag.
Het is zeker zo dat onderliggende trauma's (vooral over dingen die in de kindertijd gebeurd zijn) een risico vormen voor het krijgen van psychose. We zien ook dat gevoeligheid voor stress een rol speelt, al is dit waarschijnlijk niet specifiek voor psychose, maar maakt het je gevoeliger voor allerlei psychische aandoeningen. En inderdaad, psychotherapie kan daar zeker bij helpen.
De meest onderzochte therapie is Cognitieve Gedragstherapie, die bv. in Nederland en Engeland standaard wordt aangeboden bij psychose. Daarnaast zijn er nog vele andere therapieën mogelijk, zoals specifieke trauma therapie, specifieke therapieën die gericht zijn op het omgaan met bv. stemmen, maar er zijn ook therapieën die het bredere plaatje bekijken en ook mensen helpen om zich minder zorgen te maken, beter te slapen, en de moeilijke dingen niet te vermijden.
Het is jammer dat in België er vaak weinig psychologische ondersteuning voorhanden is voor mensen met een psychose. Dat is een probleem dat we zeker moeten aanpakken.
Beantwoord door: Inez Germeys op 24 september 2023