Main content

In de jaarcampagne van PsychoseNet België laten we elke maand iemand aan het woord in een podcast serie Stemmen over psychose. Het zijn stemmen òver psychose, niet tijdens een psychose. Het herstelproces bij psychose verhelderen is de uitdaging.

De stem van de burger

Professor Stijn Vanheule gaat in gesprek met mensen die een psychose doormaakten en die daarover schreven. Schrijfsels in de vorm van een boek, artikels of blogs. De auteurs, schrijvers en bloggers laten hun stem horen. Telkens opnieuw zal professor Vanheule vragen aan zijn gesprekspartner, “Wat is een psychose en wat helpt om eruit te raken?

In gesprek met Wouter Kusters, auteur van o.a. Pure Waanzin

In deel tien van de podcast-reeks ‘Stemmen over psychose’ luister je naar filosoof en taalkundige Wouter Kusters. “Er gebeurt heel veel in een psychose. Je bent ontvankelijk voor de wereld”, zo start het gesprek. Er is volgens Wouter een soort ‘meer’. Zowel op niveau van gedachten als op niveau van zintuigelijke waarneming. Die opdeling, die grens lijkt wel te vervagen in een psychose. Het brengt iemand tot inzichten en ontdekkingen die abrupt kunnen worden stopgezet door een bombardement aan antipsychotica. Kusters geeft tijdens het gesprek her en der kritiek, ook op tekortkomingen binnen de herstelvisie. Er is geen aandacht voor de crisis zelf! Een intrigerende diagloog die eindigt met een boeiende, fundamentele open vraag: Waar mag je thuiskomen met psychotische ervaringen zonder dat ze worden gepathologiseerd? 

Veel luisterplezier met de tiende podcast van de reeks ‘Stemmen over psychose’.


Meer lezen van Wouter Kusters:
Pure waanzin (2004), Filosofie van de waanzin (2014), Schokeffecten (2023)

Ben je geïnteresseerd in de andere podcasts van de reeks? Die kan je beluisteren via deze link

Dit wetenschappelijk project komt tot stand in samenwerking met UGent, Museum Dr. Guislain, PsychoseNet en Gents Universiteitsmuseum.

  • Deel deze pagina:

Reacties:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *