Main content

Vrijdag 10 september kunnen de deelnemers van de opleiding Permanente Vorming Herstelgerichte Geestelijke Gezondheidszorg elkaar eindelijk ontmoeten op de eerste terugkomdag in Gent. Kandidaten van de lichting 2019-2020 en 2020-2021 komen samen. Een kort verslag van een geslaagde reünie tussen gelijkgestemden. 

Bij het binnenkomen gaan de meesten onwennig op zoek naar bekende gezichten. Gezichten zonder mondmasker. Na koffie en een praatje zet iedereen zich in een gezellige cirkel. Verantwoordelijke professor Stijn Vanheule, coördinator psychiater Katrien Jordaens en de mensen van PsychoseNet mengen zich in de groep.

Lezing

10 september is toevallig ook de dag waarop het boek van Stijn Vanheule ‘Waarom een psychose nog zo gek niet is‘ verschijnt. Stijn maakt van de gelegenheid gebruik om een korte informele lezing te geven en op die manier de herstelgedachte opnieuw in de verf te zetten. Trouwens een zeer helder, leesbaar boek. We gaan met elkaar in dialoog en voelen dat de herstelvisie in onze vingers zit. We herkennen, discussiëren en beamen. We verontwaardigen ons, zijn kritisch en vinden veel evident. Want dat is wat er gebeurt in een unieke opleiding als de deze.

De neuzen staan in dezelfde richting

We kunnen herstelgericht werken niet meer wegdenken uit de geestelijke gezondheidszorg. Er wordt input gegeven vanuit de verschillende disciplines om een meer multidisciplinaire kijk en aanpak te bestendigen in de geestelijke gezondheidszorg. In deze 10 opleidingsdagen wordt er aandacht besteed aan het transdiagnositisch denken, een gepersonaliseerde diagnose, de procesevolutie, collaboratieve zorg en de positie van de deskundige.

We zijn allemaal van overal en zitten als hulpverlener en ervaringsdeskundige door elkaar. We zien het verschil niet tussen wie vanuit de rol als hulpverlener praat of zijn ervaring inbrengt. Iedereen is er zich van bewust dat mens-zijn ons bindt. Punt.

Herstelgericht werken is een levensingesteldheid

Herstelgericht werken is een attitude die we maar al te graag ieder van ons in onze eigen netwerken verder uitdragen.

Corona zorgt ervoor dat we dit jaar niet kunnen opstarten maar we staan te popelen om een nieuwe lichting deelnemers te laten beginnen academiejaar 2022-2023. Ben je geïnteresseerd, neem alvast een kijkje op onderstaande linken.

We komen weldra weer op antenne.


Meer informatie over de opleiding Permanente Vorming Herstelgerichte GGZ

Programma van de opleiding in een notendop

Bestel hier het boek van Stijn Vanheule ‘Waarom een psychose niet zo gek is’

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  • Deel deze pagina:

Reacties:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *