Main content

Bevlogen hulpverleners uit psychiatrische ziekenhuizen, ex-cliënten, vrienden van, familie, een heleboel mensen voelen aan dat de grote psychiatrische instellingen tekort schieten. Er ontstaan alsmaar meer projecten waarbij men inzet op locaties buiten het ziekenhuis om mensen met psychose en andere psychische kwetsbaarheden een alternatief te bieden.

Alternatieven voor opname in de psychiatrie.

El Camino is zo een plek waar het onderweg zijn belangrijk is, waar cliënten terug mens worden en waar iedereen initiatief mag nemen. Een plaats waar men ‘samen’ – hulpverlener, cliënt, familie, buurman, passant – aan herstel werkt. Een project dat perfect past in de ambulante benaderingsmogelijkheden om cliënten elders op te vangen. Hèt buitenlands voorbeeld bij uitstek is een Soteriahuis, een plaats voor opvang bij eerste psychotische episode met een kleinschalig milieu-therapeutische benadering. Immers de breuk met het gewone leven en het bijhorende stigma van een opname in de psychiatrie ontwricht en zorgt ervoor dat mensen op zoek gaan naar uitwijkmogelijkheden.

Een werkgroep werd in het leven geroepen om een eerste Soteriahuis in België op te richten.

De werkgroep Soteriahuis kwam donderdag 27 augustus voor een tweede keer samen, in de tuin van het mooie huis van El Camino in Bekegem. Stefaan Huygebaert, stichter van El Camino, zorgde voor een warm onthaal en bracht gelijkgestemden bij elkaar. Over de inhoud van het project Soteriahuis wordt niet meer gedicussieërd, over de noodzaak is iedereen het ondertussen eens. Je kan in een artikel dat verscheen in het Tijdschrift voor Psychiatrie uitgebreid lezen wat een Soteriahuis  kan betekenen en hoe het kan bijdragen aan een Geestelijk Gezondere Maatschappij.

De werkgroep Soteriahuis wil woorden in daden omzetten.

Ze bereiden een dossier voor om naar de overheid te stappen, om alle lokale GGZ partners te informeren, om werkingsmiddelen los te weken, om partners bij elkaar te brengen. De overheid ervan overtuigen dat éénheidsdenken binnen de Geestelijke Gezondheidssector niet werkt, is een prioriteit voor de werkgroep. Nieuwe dimensies in denken-over-goede-zorg dringen zich op. Een dossier waarin duidelijk wordt uitgelegd hoe het wel kan en wat er precies nodig is om één en later meerdere Soteriahuizen op te richten. Her en der wordt geld voor residentiële zorg aangewend in een ambulante omgeving en met succes. “De sector heeft meer van deze burgerlijke ongehoorzaamheid nodig”, klinkt het in de groep.

Druk zetten van onderuit zodat politici niet langer kunnen wegkijken.

Ludi Van Bouwel (psychiater KUL) is één van de trekkers van het project. ” Patiënten en hun familieleden hebben mij geleerd te geloven in de groeimogelijkheden bij een psychotische crisis en in de kracht van familiebanden. Zij hebben mij gestimuleerd kleinschalige, laagdrempelige projecten te onderzoeken die ingebed zijn in de gemeenschap en destigmatiserend werken.”

Deze aanpak past volledig in de visie van psychosenet en dus zet Team psychosenet mee haar schouders onder dit project. We houden jullie op de hoogte.

Wordt vervolgd.

 

Voor meer info over psychose kan je klikken op deze link.

  • Deel deze pagina:

Reacties:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *