Main content

Frank Wouters kreeg twintig jaar geleden zijn eerste psychose. Het is een zoektocht geworden, dwalend tussen traditionele en alternatieve therapeutische wegen. Beide waren noodzakelijk voor zijn herstel.

Ik kreeg mijn eerste psychose, twintig jaar geleden, tijdens mijn rechtenstudies.  Een aantal stressfactoren zoals examens, een onbeantwoorde verliefdheid en de echtscheiding van mijn ouders waren de aanleiding voor een psychotische episode.  Pas tien jaar later zou ik voor het eerst opgenomen worden.  Tot dan heb ik wel ambulante hulp gekregen.  Ik heb zowel traditionele als meer alternatieve therapeutische wegen bewandeld.  Dit zorgde er wel eens voor dat ik me tussen twee vuren voelde staan.  De wereld van de psychiatrie en de spirituele wereld begrijpen elkaar vaak niet goed.  Toch heb ik beide benaderingen nodig om te herstellen.

Ik kan nu zeggen dat ik mijn psychose onder controle heb

Na mijn eerste psychose, kwamen er nog.  Uiteindelijk heb ik mijn studies moeten stopzetten.  Een poging om te werken liep mis.  Sindsdien ben ik met ziekteverlof.  Ik heb in die periode veel vrijwilligerswerk gedaan en tegelijkertijd hard gewerkt om controle te krijgen over mijn psychoses. Na tien jaar heb ik er dan toch voor gekozen om opnames te doen in een psychiatrisch ziekenhuis. Ook hier legde ik een hele weg af.  Na een aantal lange opnames, volgden er vele kortere.  Ik kreeg er de diagnose van bipolaire stoornis en vandaar uit psychoses. Geleidelijk aan werden mijn opnames meer preventief van aard en nu is het al meer dan een jaar geleden dat ik voor het laatst in een ziekenhuis verbleef.

Ik kan nu zeggen dat ik mijn psychose onder controle heb. Dat wil niet zeggen dat ik helemaal vrij ben van psychose maar het beperkt zich tot enkele uren waarna ik  ga merken dat er iets niet klopt.  Meestal is een aantal uren slaap dan de beste oplossing.

Een eigen plek is belangrijk gebleken voor mijn herstel.

Ondertussen kan ik mijn tijd ook al wat beter invullen.  Ik maak schilderijen, heb een zelfstudie Chinees en Russisch aangevat en ben ook bezig met spiritualiteit en filosofie. Enkele jaren geleden heb ik een eigen huis gekocht en gerenoveerd.  Een eigen plek is belangrijk gebleken voor mijn herstel.  Vier jaar geleden heb ik ook beroep gaan doen op een gezinshulp.  Ondertussen zou ik hem nog moeilijk kunnen missen.  Hij zorgt ervoor dat mijn huishouden stabiel blijft, ook als ik er niet aan toe kom en dat is uitermate belangrijk voor mijn eigenwaarde en structuur.

Mijn herstel gaat ondertussen nog verder.  De afgelopen twintig jaar zijn niet in de koude kleren gaan zitten en het verwerken van alles wat gebeurde zal nog even duren. Toch heb ik ondanks alle ellende ook veel geleerd door wat mij is overkomen en eigenlijk voel ik me nu al bij al beter dan voor mijn psychose. Mijn psychose is een soort leermeester gebleken, een meester waar ik af en toe woest op geweest ben maar die ik uiteindelijk toch raar genoeg dankbaar ben.

In de toekomst zou ik deeltijds als zelfstandig ervaringsdeskundige in de ggz willen werken en verder bezig blijven met mijn huidige activiteiten.

  • Deel deze pagina: