Main content

Datum: 05 december 2023

Tijd: 19:45 - 22:10

Locatie:
PZ Sint Alexius
Grimbergsesteenweg 40, 1850 Grimbergen

Organisatie: Similes

Met hun al te vele bedden werden de psychiatrische ziekenhuizen gedwongen tot afbouw. De bewoners integreren in het dagelijkse leven om vlotter te ontwikkelen tot een zinvol herstel: dat was de boodschap begin 2000!

Deze switch vereiste begeleiding en de vrijgekomen hulpverleners werden ingezet in Mobiele Teams. Met een multidisciplinaire bezetting van professionelen en Familie- en Ervaringsdeskundigen voorkomen zij extra opnames en verzekeren zij anderzijds ook meer continuïteit van de zorg in de thuissituatie van de patiënt.

Het crisisteam a heeft een acute opdracht, terwijl het team b eerder chronische cliënten en hun omgeving begeleidt. Intussen noteren we maatschappelijk een enorme evolutie in de psychiatrie en is de opdracht enorm uitgebreid.

Hoe verloopt het nu? Hoe staat het met de wachtlijsten? Beantwoorden de Mobiele Teams aan het oorspronkelijke doel of kregen ze een veel bredere taak toegewezen? En is de patiënt en zijn familie er beter aan toe? Want de beddenafbouw heeft de context zeer zeker weer meer op de kaart gezet!

  • Deel deze pagina: