Main content

Datum: 15 november 2022

Tijd: 13:00 - 15:00

Locatie:
Online
Online

Website

Organisatie: ISPS

Ontwikkeling van Soteria-huizen in Israël een inspirerende leerervaring met dr. Pesach Lichtenberg op dinsdag 15 november 2022 van 13.00 tot 15.00 uur.

Dr. Pesach Lichtenberg vertelt ons, in het Engels, waarom de Soteria-huizen in Israël in de praktijk een waarlijk alternatief bieden aan mensen die door een psychotische fase gaan.

In plaats van opgenomen te worden in een ziekenhuis, komt men thuis in een (Soteria) huis waar een kleine therapeutische gemeenschap op een veilige manier mensen door een psychotische crisis heen helpt. 

Men werkt hier vanuit de “Being With” gedachte.
Het luisterend aanwezig zijn bij.

Hierdoor ontstaat er een veilige, helende ruimte, doordat zowel de bewoners als de begeleiders door een gezamenlijke inzet aan de condities werken om veilig door een crisis te navigeren en zorg te dragen voor wat hiervoor nodig is.
(Soteria betekent oorspronkelijk: genezing, redding, verlossing)

In plaats van afzondering is er daar nabijheid.
Een nabijheid die veiligheid biedt, vragen stelt, aanwezigheid garandeert.
Een tegemoet-treden dat laat zien dat de crisis niet als een ziekte gezien wordt, maar als een normale reactie op een zeer ongezonde situatie die dringend om bevraging roept.

Waar aangepaste medicatie enkel gegeven wordt indien het niet anders kan.

Begeleiders en bewoners werken samen en zetten zich gezamenlijk in voor het runnen van het huis.

Meer dan twaalf jaar ervaring en grondig onderzoek in Israël in ondertussen twaalf door de regering aldaar gesteunde Soteria-huizen, heeft aangetoond dat een verblijf kostenbesparend is en bovenal destigmatiserend werkt.

Dr. Pesach Lichtenberg zal putten uit een jarenlange ervaring als psychiater en vertellen en tonen hoe het er in een Soteria-huis aan toe gaat.

Maar hij laat ons ook kennis maken met de wijze waarop een dergelijk huis maatschappelijk geïntegreerd wordt en hoe de politiek in Israël ook haar schouders aan het geheel leende. 

Ervaringen waar wij hier in Vlaanderen enkel maar ons voordeel mee kunnen doen, zoekende als we zijn om ook in ons landsdeel Soteria-huizen van de grond te krijgen.

In een openbare Zoom-sessie zal Dr. Pesach Lichtenberg een inleiding verzorgen van een klein uur. Aansluitend zullen Dr. Elizabeth Anthonis, Nadia Mahjoub en Stefaan Huyghebaert enkele reflecties (over wat ze hebben gehoord, gedacht en gevoeld tijdens het luisteren) met elkaar uitwisselen waarna het publiek in het laatste uur de kans krijgt om eigen vragen voor te leggen.

WIE ER GRAAG BIJ IS, SCHRIJFT ZICH IN MIDDELS EEN E-MAIL NAAR

info@isps-netwerk-nederland-vlaanderen.nl

Ingeschrevenen ontvangen een betalingsverzoek en na betaling is de inschrijving definitief en krijg je een dag van te voren een Zoom-link.

  • Deel deze pagina: